BREZPLAČNA POŠTNINA nad 50 eur
Članki

Prihod mladička: kako mu zaželeti dobrodošlico in zaživeti srečno skupaj.

4 maja, 2023

»Vodila ga bom za roko, dokler ne bo imel moči, da bo šel sam; in s poti mu bom odstranila čim več kamnov, preostalih ga bom naučila, naj se jih ogiba ali trdno hodi po njih. “
Anne Brontë, Gospa iz dvorane Wildfell

Oči kužkov so zame nekaj magnetnega. Čudovito si je predstavljati, koliko življenja, koliko kvalitet in koliko neodkritih talentov se skriva v teh drobnih bitjih!
Enako vznemirljivo bo sprejeti kužka v svoje življenje: iz mojih izkušenj poročam o štirih poudarkih, ki jih morate vedno imeti v mislih in vam bodo omogočili, da boste to pustolovščino preživeli zavestno in v miru.

1. NE MUDI SE
Mladiček mora spoznati čim več novih stvari, ja … vendar ne pozabimo spoštovati njegovega časa, da bi lahko računali na linearen psihofizični razvoj, ki bo vodil do uravnoteženega in umirjenega odraslega posameznika. Zaradi tega bi lahko katapultiranje v vse situacije brez natančnega vrednotenja njegovih izkušenj ogrozilo njegovo prihodnjo čustveno stabilnost v različnih situacijah. Bistveno je opazovati in znati pravilno razlagati odgovore, ki nam jih daje, prepoznati kritične trenutke ob njem in ga podpreti s potrpežljivostjo in empatijo, ko je v težavah. Počitek in spanje sta prav tako pomembna kot igra in spoznavanje sveta!

2. BODI TAM
Z našim kužkom bomo morali zgraditi trden odnos, ki bo temeljil na zaupanju, da postane najboljši varen temelj, ki ga lahko ima: treba je izpolniti njegove čustvene potrebe, pozdraviti njegova čustva, ga nenehno podpirati, nakazati pravo smer, da se nauči sam v tako občutljivem in občutljivem trenutku svoje rasti. Trenutke samote in odsotnosti moramo graditi postopoma, sorazmerno s starostjo in odzivi, ki nam jih kuža vrača. Dobro je predvideti in uvesti skladno in stabilno sekundarno referenčno figuro, ki lahko prevzame naše mesto v naši odsotnosti, zlasti če je dolgotrajna in sistematična. Kužka vedno zaščitimo pred vsem, kar bi ga lahko prestrašilo, travmatiziralo in pred morebitnimi nevarnostmi! Če znamo biti prisoten, blizu in ljubeč vodnik, bosta oba imela korist vse življenje!

3. SPOZNAJTE SE
Imamo privilegij občudovati njegovo rast dan za dnem, zmago za zmago … ne pozabimo na to! Najboljše darilo, ki ga lahko damo svojemu odnosu, je, da si brez predsodkov, pričakovanj in nadgradenj, značilnih za nas ljudi, dovolimo spoznati, s kom imamo opravka, tako da opazujemo svojega kužka in skušamo razumeti, kdo je, kaj hoče početi in kakšno je njegovo mesto v svetu. Vsak posameznik nam bo pokazal nagnjenja in interese, dal nam bo razumeti, kaj v njegovih očeh izstopa, v čem najde zadovoljstvo in samostojnost: naša dolžnost je, da znamo brati in »prisluhniti« vsem tem duševnim dispozicijam in jih čim bolj spoštovati. Če dovolimo našemu kužku, da je to kar je, bomo prepoznali in uživali v njegovi sreči, ki bo postala tudi naša! Kar se nas tiče… smo pod stalnim opazovanjem in nič od nas ne bo ušlo našemu življenjskemu sopotniku, ki bo v zelo kratkem času vedel, kdo smo, kaj želimo početi in kakšno je naše mesto v svetu (pogosto bolje, kot vemo!!).

4. ZANESITE SE NA KOMPETENTNE LJUDI
Znak odgovornosti je, da ničesar ne prepuščamo naključju ali da gremo na poskuse in napake: mladičkova razvojna faza je trenutek v njegovem življenju, ki si zasluži pozornost in predanost. Moj nasvet je, da se zanesemo na strokovnjake v tem sektorju, ki nas lahko najprej s posebnim svetovanjem in nato z izobraževalnimi potmi spremljajo že od izbire kužka, pri čemer dajejo prednost vzpostavitvi uravnoteženega in pravilnega odnosa, s spodbujanjem vzpodbujajočih in obogatitvenih izkušenj za vse.

5. USTVARJATE RUTINO!
S pomočjo strokovnjaka je pomembno, da že od prvih dni vzpostavimo »obrede« (kot je na primer obrok, sprehod, počitek), da se mladiček lažje vklopi v družino, gradi jasna pričakovanja, kaj se bo dogajalo v korist njegovega dragocenega psihofizičnega ravnovesja in da si lastniki sistematično »zapomnimo« vse osnovne potrebe našega psa ter jih učinkovito in pravilno izpolnjujemo.

Zadnji nasvet: UŽIVAJTE VSAK TRENUTEK!
Vaš pes je mladiček samo enkrat: uživajte v vsakem najmanjšem osvajanju, vsaki novi dogodivščini, crkljanju, trenutkih igre in popolne sprostitve. Živite vsako skupno izkušnjo z navdušenjem, kot da bi bilo darilo, ki ga dajete vajinemu razmerju. Skoraj ne da bi se tega zavedali, se boste znašli da gledate fotografije svojega kužka in se z malo nostalgije spominjali tistega lepega obdobja.

Verjamem, da nam kuža življenje dobesedno obrne na glavo: sprejeti ga bo izziv, a nagrada, ki nas čaka, je neprecenljiva.

Angelica Gaffuri

Moje ime je Angelica Gaffuri in v življenju me vedno spremlja ena stalnica: psi.
Rodila sem se in odraščala med psi in njihova družba je bila zame vedno tako nepogrešljiva, da sem se odločila za študij, ki mi je omogočil, da sem kot izhodišče postala kognitivno-zooantropološki vzgojitelj psov s kvalifikacijo Prime Orme tehnik (spretnosti in specifična znanja glede rasti in vzgoje mladička).
Sem izvajalec izobraževalne zooantropologije: močno verjamem v izobraževalno vrednost odnosa med človekom in živaljo, zlasti za otroke in mladostnike. Imam licenco za operaterja osnovne nujne pomoči živali. Obiskovala sem poseben magistrski tečaj intraspecifične komunikacije psa in zaključujem izobraževanje za svetovalca za fitohranila in za pomočnika psa pri intervencijah z živalmi (IAA)…. Projektirana sem v prihodnost, ki jo vidim kot bogato z usposabljanjem in izkušnjami v svetu psov.

Deli s prijatelji

Knjižnica znanja

Malassezia
Članki

Malassezia

Kaj je malassezia? Malassezia je kvasovka, ki je del običajne mikrobiote pasje kože, zato je običajno prisotna na koži psov in mačk. Malassezia prebiva zlasti v vlažnih delih kože, kot so: – ušesni kanal – prostor med prsti – kožne gube – genitalije – pazduhe Ta povzročitelj sobiva z gostiteljem in pri zdravih živalih ne povzroča težav, dokler je kožna mikrobiota v ravnovesju. Ko je to stanje stabilnosti ogroženo, postanejo pogoji za čezmerno rast ugodni in Malassezija proliferira. Ko se […]

Namišljena brejost pri psu/mački
Članki

Namišljena brejost pri psu/mački

Namišljena brejost, znana tudi kot psevdo brejost, je pojav, ki se lahko pojavi pri nesteriliziranih psicah/mačkah. PNamišljeno brejost  povzročajo hormonska nihanja v diestrusu, fazi estrusnega ciklusa, v kateri pride do padca koncentracije progesterona in povečanja koncentracije prolaktina. Kar se tiče dni, se simptomi namišljene brejosti pri pricah  običajno pojavijo med 7 in 10 tedni po estrusu ali po gonitvi. Med namišljeno brejostjo lahko psica kaže simptome, podobne tistim v resnični brejosti, kot so: – Otekanje seskov z mlečnim izločkom – […]

Kje kupiti naše izdelke?

Poišči trgovino

CRAZY TAIL DI GALLEANI SERENA

CASCINA SANT'ULIANA SP 206, SNC

Veterinarska ambulanta Buba

Rožna Dolina 5, Grosuplje

Veterinarska ambulanta Buba

Ljubljanska cesta 27, Novo mesto

Šaleška veterina

Cesta talcev 35, 3320 Velenje

ForDog, Aleš Lahajnar s.p.

Gmajnice 28a, 1000 Ljubljana

BARK pasji salon in trgovina

Frankopanska ulica 8 1000 Ljubljana

Popi, pasji salon

Rožna Dolina, cesta V 19, 1000 Ljubljana

Doget - Miklošičeva

Miklošičeva cesta 38, 1101 Ljubljana

Doget - Murgle

Cesta v Mestni log 55, 1102 Ljubljana

Doget - Vrhnika

Stara cesta 2, 1360 Vrhnika

Tinkula, Neja Pengal s.p.

Stritarjeva ulica 26, 1230 Domžale

Dogoteka Italia

Via San Michele 18 04011 Aprilia (LT)

Futterglück H&S Handelsvertretung

Maximilian Haller Straße 16/5 72488 Sigmaringen

Dogoteka Poland

Ulica Klonowa 15 44-160 Rudziniec

Vet Home, dr.Talpag Bálint

Fő u. 55 Pilisvörösvár 2085

Ing. Katarína Čerešňáková - For Pets

Bojná 692 956 01 Bojna

Compagnie De Distribution De Marchandise

05 BP 2150, ABIDJAN 05

LITVA, LATVIJA, ESTONIJA Kleewiesenhof HPZ

Kleewiesenhof 1 54570 Betteldorf

KINCOS - Alimentos e Companhia, Lda.

Rua de Sedouros, 161 4580-201 Paredes

Healthy Dog, Jana Trepacova

Zahradna 22/C Dunajska luzna 90042

Linda Näslund

Överbyn 235 834 98 Brunflo

WaBlusPets

47 Tombridge Crescent WF9 5HB West Yorkshire

Le Clebs

1430 Rebecq Belgium

HRVAŠKA M.A.I.R. d.o.o., Pet shop Šape

Gospodska 26 10090 Zagreb

MALTA All for pets Market

69 st Paul's street Naxxar

ITALIJA Clinica Vescovio Veterinaria

Via Moricone, 20 (P.zza Vescovio) 00199 Roma

ITALIJA Dog village Acquasparta s.r.l.

Strada delle Cervare n.8 05021 Acquasparta

FINSKA Paula Heikkinen Pahei tmi

Vaxlaxintie 95 65380 Vaasa

LITHUANIA, LATVIA, ESTONIA Kleewiesenhof HPZ

Kleewiesenhof 1 54570 Betteldorf

MUNDOVIVIENTE ESPANA S.L

PROLONGACION AVENIDA DEL MA. 7 03187, LOS MONTESINOS, ALICANT

Andriana Solomonides (MY BEST FRIEND)

Eleftherias Avenue,73 Aradippo 7102 Larnaca

VESCOVIO VETERINARIA DEL DR. PETRELLA L.-DR.DAMIA F.

VIA MORICONE, 20 00199 ROMA (RM)

CINGVLVM PET SERVICES DI CONTI IRENE

Via San Esuperanzio, 62011 Cingoli, MC, Italija

GEA PET SHOP DI SAIANI ANGELA

Via Lecco 30, 20864 AGRATE BRIANZA (MB)

Mario Castelli (Barfbones)

Via Vingone 152 50013 Campi Bisenzio (FI)

Allevamento Chiaromantello di Sabrina Bottigelli

Via speranza 53b 21052 Busto Arsizio (VA)

Clinica Veterinaria Città di Fermo dr. CIRIBE' FRANCESCO

via Falcone snc 63900 Fermo (FM)

Ambulatorio Veterinario Dott. Galleani

Via Roma, 36, 20085 Locate di Triulzi MI, Italy

S.C Sara Dog S.R.L.

Strada Pâncota 9, Bukarešta

THEA MEDICA s.r.o.

Pustiměřské Prusy 249, Pustiměř 68321

Dott. Carlotta Caminiti

Via Novara 4e, 28010 Agrate Conturbia (NO)

Ambulatorio Veterinario san Leopoldo

Via Belgrado, 58022 Follonica GR

LOVELY PET BOUTIQUE DI ELISA DE ANGELI

VICOLO SANT'AGOSTINO, 1/F-G, 18039 VENTIMIGLIA (IM)

SARL Lemaire

1, les Brumales, 36190 Saint Plantaire - FR

SC Doriana Vet SRL

Bulevardul Constantin Alexandru Rosetti, Iași 707317

RURI VIVIS DI PINARELLI MASSIMO & C. S.A.S.

VIA TOMMASO SALSA, 71, 31030 CARBONERA (TV)

Pawsome

Via Levà 61, 36013 piovene Rocchette (VI)

Sudbina Svitlana

Kiyv, Ukraine

Da vam zagotovimo najboljšo uporabniško izkušnjo, na našem spletnem mestu uporabljamo piškotke. Več o tem, katere piškotke uporabljamo in njihove nastavitve, lahko izveste tukaj.