Sinergija narave in znanosti

Določanje pravega trenutka za paritev


V zadnjih 15 letih sta kinologija in vzreja psov doziveli pomemben razvoj, postali sta bolj profesionalni in posledično je vzreja postala pomembnejša.


Zaradi naraščajočih zahtev po veterinarskih storitvah na področju plodnosti so se številni veterinarji začeli natančneje ukvarjati z določanjem najprimernejšega časa za parjenje. Dejansko so neuspehi pri reprodukciji večinoma posledica napake pri izbiri datuma paritve, in ne neplodnosti samca oziroma samice.
Ta koncept je še pomembnejši danes, če upoštevamo da samice pogosto najdejo , samca primernega za skok stotine ali včasih na tisoče kilometrov stran in da imajo včasih možnost opraviti samo eno skok.
Stara shema, v kateri je opisano, da je samica zmožna oploditve na 12. do 13. dan od začetka gonitve, se pogosto izkaže za netočno, tako kot tudi opiranje na vedenje samice v estrusu ali spremembe videza vaginalnega izcedka.


Čas ovulacije se razlikuje od psice do psice.
Uspeh paritve je odvisen od prepoznavanja trenutka ovulacije.


Veterinar, ki se ukvarja s težavami pri vzreji, ima dva načina za določitev ovulacijskega dne samice :

  1. citološka preiskava z odvzemom brisa vaginalnih celic (vaginalni bris)
  2. določanje ravni progesterona v serumu


Odvzem vaginalnega brisa je enostaven in poceni. Pregled je sestavljen iz opazovanja pod mikroskopom. Na stekleni diapozitiv se nanesejo celice vaginalne stene, ki so bile odvzete s tamponom , nato se ocenjuje njihova korneifikacija.


Estralni ciklusi pri samici je sestavljen iz štirih obdobij:


PROESTRUS ALI PREDGONITEV: se začne z izgubo prvih kapljic krvi in konča prvi dan, ko psica sprejme samca. V povprečju traja 9 dni ( od 3 -do 17 dni). Psica privlači samce, a če se jim približa, jih odvrača z renčanjem. Vaginalni izcedek je svetlo rdeč. Z citološkega vidika diapozitiv kaže okrogle ali ovalne celice z velikimi jedri in prsotne so številne rdeče krvne celice.
ESTRUS: začne prvi dan, ko samica sprejme samca in konča prvi dan, ko ga zavrne. V povprečju traja 9 dni (3 dni - 21 dni). Samica sprejema samca, usloči hrbet, preusmeri rep na stran in ostane pri miru, ko jo samec poskuša naskočiti. Vaginalni izcedek se postopoma zmanjšuje in spremeni se iz rdeče barve v roza.
Ovulacija se pojavi med estrusom, vendar se s citološkim pregledom (diapozitiv) ta trenutek lahko le predvideva. Mikološko se rdeče krvne celice zmanjšajo ali izginejo in epitelijske celice postanejo podkožne in izgubljajo jedro.
Na vrhu estrske faze so vidne le porjavele epitelne celice.
Toda videz maksimalne korneifikacije vaginalnih celic se razlikuje od ene psice do druge in lahko ima oscilacijo celo za nekaj dni v primerjavi z ovulacijo. Zato citološki pregled samo vaginalnega epitelija ni natančen pokazatelj ovulacije psice, vendar ostaja pomembna metoda za ocenjevanje napredovanja estrogenega cikla in določitev najprimernejšega trenutka za začetek merjenja ravni progesterona v krvi.


DIESTRUS: prične prvi dan, ko ženska ponovno zavrne moškega in konča po približno 9 tednih. Na tej točki nekatere psice manifestirajo tako imenovano histerično ali imaginarno brejost.


ANESTRUS: je čas premora med eno gonitvijo in drugo.


Določanje serumskega nivoja progesterona


Če fitocitološki bris (slide) signalizira približevanje k plodnemu obdobju pri psici, kar nam omogoča, da ne naredimo merjenja progesterona bodisi prekmalu ali prepozno, nam ocena plazemskega progesterona omogoča, da določimo natančno obdobje v katerem se izvede parjenje. Test je zelo preprost in vsebuje ocenjevanje odmerka progesterona (v nanogrami -ng), ki ga vsebuje vzorec krvi psice.


Ovulacija se pojavi, ko progesteron doseže raven 7-8 nanograma / ml.
Ko je ugotovljen trenutek ovulacije, je treba počakati 36-48 ur za paritev, da jajčeca pridejo iz jajčnikov do Falopijeve cevi (kjer poteka srečanje s spermatozoidi) in kjer se zgodi prva meiotična delitev in so pripravljena na oploditev.


Povečanje progesterona ni regolarno.

Osnovna vrednost je 0,5 ng / ml.
Zato je priporočljivo opraviti vsaj dve ali več meritev progesterona za določitev točnega trenutka ovulacije.Vzemimo nekaj primerov:


PROGESTERON IN KOTITEV


Določanje ravni progesterona v krvi je temeljna pomoč tudi pri določanju časa kotitve.


Najboljši način za določitev datuma kotitve je izračunati 63 dni (+/- 1) od datuma ovulacije (glejte zgoraj).


Ta datum lahko potrdijo tudi meritve progesterona, opravljene v zadnjih dneh brejosti: v dneh pred kotitvijo se drastično zmanjša koncentracija progesterona v krvi, ki se nekaj ur pred kotitvijo zmanjša na raven> 2 ng / ml.

100% VAREN NAKUP

Zagotavljamo vam 100% varen nakup na naši spletni strani

BREZPLAČNA POŠTNINA

ob nakupu nad 50 EUR

*brezplačna poštnina ob nakupu nad 50 eur (brez DDV)

SLEDITE SVOJI POŠILJKI

Pošta Slovenije

Spletno mesto anonimno uporablja tehnične in analitične piškotke, da zagotovi najboljšo možno izkušnjo brskanja. Naše spletno mesto ne uporablja piškotkov za profiliranje. Samo z vašim izrecnim soglasjem uporabljamo Youtube oglaševalske piškotke, ki vam omogočajo ogled naših videoposnetkov. V spodnjem polju lahko podate soglasje za uporabo piškotkov Youtube (Oglaševalski piškotki) ali kliknete Sprejmi, če želite nadaljevati brskanje z uporabo samo tehničnih in analitičnih piškotkov. Če želite "Več informacij" o tem, kako piškotki delujejo in kako preprečiti njihovo namestitev, kliknite tukaj.