Sinergija narave in znanosti

Prvo mleko


Ko se skotijo, mladički zapustijo sterilno okolje (maternico). Izpostavijo se številnim mikroorganizmom, ki so vsi potencialno patogeni.


Skoteni mladički so zato v prvih tednih življenja še posebej izpostavljeni okužbam in potrebujejo zaščito za preživetje. Pomoč proti okužbam zagotavlja mati, ki prenaša imunoglobuline najprej skozi placentalni prehod in nato s kolostrumom takoj po skotitvi, ki mladičku takoj zagotavlja prvo raven zaščite. Prenos imunitete iz mame na mladička je bistvenega pomena za preživetje mladička.
Pasja placenta je endoteliokorfna, torej epitelij koriona je v stiku z endotelijem materinskih kapilar: ta vrsta placentacije omogoča prehod le določene količine (okoli 10-12% celotne koncentracije) protiteles in natančneje IgG, od materinega do fetalnega kroženja od 45. dneva brejosti do kotitve. Preostali del protiteles IgG razreda se pridobi takoj po kotitvi s kolostrumom. Pri normalni zaužitju in pravilni absorpciji kolostruma se na mladiče prenese skupaj 95% materinih protiteles. To dejstvo kaže na izjemen pomen pravilnega cepljenja matere pred vsako brejostjo.


Kolostrum, znan tudi kot "prvo mleko", je serozna rumena tekočina, ki predstavlja izločke, zbrane v mlečni žlezi med zadnjo tretjino brejosti. Barva je podana zaradi bogate prisotnosti karotena. Izloča se 24 do 72 ur po kotitvi, proizvedena količina pa je odvisna od števila mladičkov in velikosti matere. V literaturi ni podatka, ki kaže količino kolostruma, ki ga proizvede psica, prav tako ni preizkusov, ki bi določali kakovost kolostruma. Poleg normalnih snovi, ki tvorijo mleko, torej vodo, proteine, aminokisline, lipide in minerale, kolostrum vsebuje veliko količino Ig (imunoglobulinov).


Imunoglobuline, splošno znane tudi kot protitelesa, proizvaja organizem zaradi obrambe telesa pred virusi in bakterijami (antigeni). Gre za velike proteinske molekule, ki jih sestavljajo verige na stotine aminokislin. Nekateri krožijo v krvi, drugi v limfnem sistemu, drugi pa živijo v sluznici in deluje kot pregrada pred napadi virusov in bakterij. Imunoglobulini so prisotni v vseh sesalcih, vključno s človekom in jih je mogoče razdeliti v različne razrede: IgA, IgD, IgE, IgG in IgM, od katerih ima vsak različne funkcije in naloge. Kolostrum vsebuje tudi inhibitorje tripsina, ki zmanjšujejo proteolitično aktivnost prebavnih encimov v želodcu in dvanajstniku mladička, antimikrobne dejavnike, kot laktoferin (močan naravni antibakterik), citokine(anti-kancerogeni), določene encime, glikoproteine, lizocim, limfochine (ki vključujejo anti-kancerogene snovi). Antitripsini prispevajo tudi k povečanju intestinalne absorpcije rastnega hormona (GH), največja koncentracija GH je prisotna takoj po kotitvi, nato pa hitro zmanjša in po 4 dneh je 10-krat nižja. Drugi zanimiv parameter se nanaša na alkalno fosfatazo (ALP) in gama-glutamil transferazo (GGT), ki sta v kolostrumu 10 in 1000-krat večja kot v serumu matere. Te zelo visoke vrednosti v kolostrumu najdemo tudi v serumu mladička vsaj za sedem dni in zato bi nam merjenje teh elementov v krvi mladička omogočilo preveriti ali je mladiček zaužil dober kolostrum.


Številne lastnosti kolostruma lahko popolnoma opravijo svojo nalogo le, če aktivne komponente pridejo nedotaknjene v črevesje. Dejstvo je, da prav v črevesju patogeni agenti začnejo opravljati svoje patološko delovanje. V črevesnem traktu se odigra velik del obrambnih strategij organizma tako s strani imunskega sistema kot s strani probiotične flore. Napad na stene črevesja s strani bakterij in virusov je v večini primerov prvi korak pri nastanku bolezni.


Črevesna sluznica mladičev je sposobna absorbirati intaktni lg iz kolostruma, vendar je časovni interval, v katerem črevesna sluznica ostane prepustna in tako omogoča prehod imunoglobulinov iz črevesnega lumna v kri mladička omejen: pri mladičih psa se največja absorpcija pojavi po 8 urah po kotitvi, medtem ko se "zapiranje" pojavi po 24-36 urah. Skozi kolostrum se prenese 90% protiteles proti parvovirusu, 99% protiteles proti virusu hepatitisa in 77% protiteles proti pasji kugi. Opustitev kolostruma v kritičnem obdobju, ko je črevo odprto za absorpcijo kolostrumovih lastnih snovi, lahko resno ogrozi zdravje novo skotenega mladička. To se lahko zgodi bodisi zaradi nezmožnosti psice za proizvodnjo kolostruma ali nezmožnost mladiča za pravilno sesanje.

 


VZROKI ZA NEUSPEŠNO ALI NEZADOSTNO ZAUŽITJE KOLOSTRUMA

 

MATI MLADIČ BOLEZNI OKOLJE
Kolostrum slabe kvalitete Šibkost Mastitis ali metritis Prenizka temperatura
Nezadostna proizvodnja kolostruma Hipotermija Distocija Preveč hrupno okolje z preveč vrveža
Boleči seski Malformacije usten ali neba Temperatura ali hipotermija Prezgodnja ali prepozna kotitev
Zavračanje mladičev Smrt psice    
Pretiran maternski instinkt za skrb za mladiče, ki preprečuje mladičem sesanje      

 

Če mladiček zaradi enega od zgoraj navedenih razlogov ni prejel kolostruma, se pasivna imuniteta lahko prenese z dajanjem serumske krvi matere ali ustrezno cepljenega odraslega psa v odmerku 22 ml / kg teže mladička ( po možnosti razdeljeni na različne odmerke) v usta v prvih 24 urah življenja ali subkutano pri mladičih, rojenih pred več kot 24 urami.


Če pride do pomanjkanja zaužitja kolostruma zaradi zamude / pomanjkanja začetka proizvodnje "zrelega" mleka, se lahko psici pomaga tako, da se subkutano doda 2 UI oksitocina vsakih 15-20 minut. Tudi metoklopramid (0,1-0,2 mg / kg trikrat na dan) ali domperidon (2,2 mg / kg dvakrat na dan) pomaga pri povečanju proizvodnje mleka in akupunktura v točkah LI4 in SI1.


100% VAREN NAKUP

Zagotavljamo vam 100% varen nakup na naši spletni strani

BREZPLAČNA POŠTNINA

ob nakupu nad 50 EUR

*brezplačna poštnina ob nakupu nad 50 eur (brez DDV)

SLEDITE SVOJI POŠILJKI

Pošta Slovenije

Spletno mesto anonimno uporablja tehnične in analitične piškotke, da zagotovi najboljšo možno izkušnjo brskanja. Naše spletno mesto ne uporablja piškotkov za profiliranje. Samo z vašim izrecnim soglasjem uporabljamo Youtube oglaševalske piškotke, ki vam omogočajo ogled naših videoposnetkov. V spodnjem polju lahko podate soglasje za uporabo piškotkov Youtube (Oglaševalski piškotki) ali kliknete Sprejmi, če želite nadaljevati brskanje z uporabo samo tehničnih in analitičnih piškotkov. Če želite "Več informacij" o tem, kako piškotki delujejo in kako preprečiti njihovo namestitev, kliknite tukaj.