Sinergija narave in znanosti

Zakaj je pomembno dodajati selen k dieti psa?


Selen je pomemben mineral, ki mora biti del prehrane vsakega psa. Dnevna prehrana mora vsebovati 0,05 mg selena na vsak kilogram hrane.


Selen je naravni antioksidant, ki izvaja zaščitne ukrepe proti prostim radikalom in ohranja elastičnost tkiv, ki se zaradi staranja izgubi. Selen izpolnjuje to funkcijo z odložitvijo oksidacije polinenasičenih maščobnih kislin. Na vse bolezni, povezane s staranjem, vpliva delovanje selena, zato je vnos uravnoteženih odmerkov selena z dieto ali z integracijo zelo pomemben, saj zagotavlja dobro telesno počutje in daljše življenje. Selen je bistven za plodnost in razmnoževanje. Raziskave, izvedene na živalih, so pokazale, da so podgane, ki so imele pomanjkanje selena proizvajale nepremične spermatozoide, skoraj vsi prelomljeni blizu repa. Druge študije so pokazale, da pomanjkanje selena povzroča neplodnost. Moške spermatozne celice vsebujejo velike količine selena, ki se izgubijo med spolnimi odnosi. Zato je potreba po selenu posledično večja pri moških kot pri ženskah.


Selen je zelo pomemben v boju proti limfomu, saj pomaga odpraviti toksine in zmanjšati holesterol, ki hrani rakave celice. Ta mineral, ki bi moral biti že prisoten v prehrani psa, je treba povečati na optimalne ravni pri živalih z limfomom.


Poleg svoje antioksidativne funkcije proti prostim radikalom se selen priporoča za:


Med živila, bogata s selenom spadajo, pivski kvas, meso (mišice in notranjost), ribe in morski sadeži, žita, brazilski oreški, brokoli, zelje, kumare, redkev, česen, čebula, kvas, melase in mlečni izdelki.


Jetra, srce, vranica in ledvice vsebujejo veliko večje količine selena kot mišice in druga tkiva. Koncentracija selena v hrani se večinoma izgubi pri kuhanju hrane. Rafiniranje žit zmanjša vsebnost selena za 50-75%, vretje pa za 45%.


Njegova koncentracija v krvi je 0,22 mcg / 100 ml.


Preveliko odmerjanje selena lahko povzroči težave in povzroči zdravstvena tveganja. Nenormalna izguba dlake je lahko "prvo opozorilo", da se živali daje preveč selena, kot ga le ta potrebuje.

100% VAREN NAKUP

Zagotavljamo vam 100% varen nakup na naši spletni strani

BREZPLAČNA POŠTNINA

ob nakupu nad 50 EUR

*brezplačna poštnina ob nakupu nad 50 eur (brez DDV)

SLEDITE SVOJI POŠILJKI

Pošta Slovenije

 Untitled Document
dogoteka
Spletno mesto anonimno uporablja tehnične in analitične piškotke, da zagotovi najboljšo možno izkušnjo brskanja. Naše spletno mesto ne uporablja piškotkov za profiliranje. Samo z vašim izrecnim soglasjem uporabljamo Youtube oglaševalske piškotke, ki vam omogočajo ogled naših videoposnetkov. V spodnjem polju lahko podate soglasje za uporabo piškotkov Youtube (Oglaševalski piškotki) ali kliknete Sprejmi, če želite nadaljevati brskanje z uporabo samo tehničnih in analitičnih piškotkov. Če želite "Več informacij" o tem, kako piškotki delujejo in kako preprečiti njihovo namestitev, kliknite tukaj.