Sinergija narave in znanosti

dogogoteka, dogoteka italia, fertiadapt

FertiAdapt®


Dopolnilna krmna mešanica za posebne prehranske namene za pse in mačke (PARNUT).


ZA PODPORO PRIPRAVI ESTRUSA IN RAZMNOŽEVANJE

Indikacije

52,01 € vključno z 9,5% DDV

57,50 € brez DDV

Karakterizacijske sestavine na 1 tableto po 1,5 grama
L - arginin 612,5 mg
L – karnitin tartrat 17,5 mg
Tavrin 9 mg
Cink 22,5 mg
Selen 32,5 mcg
Vitamin E 20,4 UI
Vitamin A 287,5 UI
Kurkuma ekstrakt 22,5 mg
Cimet v prahu 11 mg
Alga Spirulina 50 mg
Liofilizirani melonin sok in kaša 10 mg

AMINOKISLINE

Beljakovine so snovi, ki vsebujejo C-ogljik (51-55%), O-kisik (21,5–23,5%), H-vodik (6,5–7,3%), N-dušik (15,5%). - 18%) in majhne količine žvepla (0,1 do 2,5%) in / ali fosfor P (0,1 do 1,5%), nekatere lahko vsebujejo tudi sledove Fe, Cu in Zn. Predstavljajo bistvene sestavine vseh celic. Poleg plastične funkcije izvajajo tudi katalitične (sestavine encimov), ki uravnavajo kemijske reakcije, ki potekajo v celici. Z vidika prehranjevanja v primerjavi z drugimi prehranskimi elementi, v večji meri prispevajo k oblikovanju organizma in dobavi materiala za produkcijo (mleko, jajca, volna itd.). Zato živali potrebujejo ustrezno prehrano z beljakovinami; Iz hidrolize beljakovin dobimo osnovne enote beljakovin: aminokisline.
Znanih aminokislin je veliko, toda tistih, ki postanejo del beljakovinske sestave, je v bistvu 20.
Kompleksne proteinske molekule, ki so prisotne v tkivih in v tekočinah v obtoku, v rastlinah in živalih, so vse oblikovane iz zelo velikega števila ene ali različnih aminokislin, zato lahko približno 20 aminokislin, ki obstajajo v naravi in se med seboj kombinirajo, oblikujejo zelo veliko število beljakovin, vsaka z lastnimi značilnostmi. Od 20 aminokislin, ki lahko tvorijo najrazličnejše proteine, lahko živalski organizem sintetizira približno 13 (ne-esencialnih ali biosintetiziranih aminokislin); drugih 10–12 (esencialnih ali abiosintetičnih) je treba živali dati, ker jih telo ne more neposredno sintetizirati.

 • L-KARNITIN – pomembna komponenta za zdravje živali: ima temeljno vlogo pri prenosu esencialnih maščobnih kislin iz celičnega citosola v mitohondrije, z namenom njihove razgradnje (beta-oksidacije) in posledične proizvodnje energije v obliki molekul ATP. Ta energija je potrebna za izvajanje običajnih dnevnih dejavnosti. L-karnitin ima lahko zato tudi pomembno vlogo pri gibljivosti semenčic glede na njegovo vlogo pri energijski presnovi maščobnih kislin, ima tudi zaščitno funkcijo sklepov in posega v normalno delovanje srca. L-karnitin lahko zlasti deluje kot podpora samcu pri razmnoževanju z blagodejnimi učinki na spermatozoide v smislu števila, koncentracije, gibljivosti in integritete. Za opravljanje svojih funkcij semenčice potrebujejo veliko energije, ki jo delno dovajajo dolgoverižne maščobne kisline, zato je nizka razpoložljivost L-karnitina lahko omejevalni dejavnik sposobnosti sperme, da proizvaja energijo.
 • L-ARGININE – aminokislinski predhodnik dušikovega oksida (NO), ki ga proizvajajo vsa telesna tkiva in opravlja temeljne funkcije kardiovaskularnega sistema, imunskega sistema in živčnega sistema.
  Zlasti arginin*1 je vir dušikovega oksida, ki je koristen za proces kondenzacije (sposobnost oploditve) in za akrosomno reakcijo (spremembe glave sperme, ki ji omogočajo) za vstop v jajčece, da ga oplodi) spermatozoidov.
  Dodatek na osnovi L-arginina je torej lahko koristen za podporo razmnoževanju.
  Arginin pomaga ohranjati odlično gibljivost semenčic, kar zahteva prisotnost putrescina, spermicidina in spermina, treh poliamidov, pri tvorjenju katerih ima arginin bistveno vlogo. Zelo zanimiva študija Shaferja in drugih (1997)*2 je pokazala, da arginin tudi izboljšuje morfologijo semenčic s poročanjem, da je odstotek morfološko normalnih spermijev in progresivne gibljivosti neposredno povezan.
  Tudi pri normalno plodnih psih z normalnim spermiogramom arginin lahko poveča gibljivost semenčic. To dejstvo je lahko koristno, na primer pri samcih, katerih ejakulacije so namenjene ohranjanju s hlajenjem ali zamrzovanjem.
 • TAURIN najdemo ga kot prosto snov v živalskih tkivih .Meso, perutnina, ribe in raki so še posebej bogati; medtem ko je popolnoma odsoten v rastlinskem svetu. Pri večini sesalcev se lahko sintetizira iz metionina in cisteina, ne pa pri mačkah; poleg tega, ker ima le ta precej višjo zahtevo kot druge živali, je zelo občutljiv na njegovo pomanjkanje v prehrani. Za to je potrebno, zlasti mačke, hraniti z dieto, bogato s tavrinom.
  Raziskava Univerze Cornell je zlasti pokazala, da imajo laboratorijske miši, ki se hranijo s prehrano brez tavrina, veliko verjetnosti, da bodo sterilne, saj imajo njihovi spermiji pomembne spremembe, zlasti na ravni repa. Te spremembe so izginile po uporabi tavrina v prehrani.

MIKROELEMENTI

Mikroelementi so bistveni za hranjenje živali; Pomemben vidik je, da se jih žival ne more sintetizirati (za razliko od drugih hranil) in zato morajo biti prisotni v obroku v količinah, ki zadoščajo potrebam. Minerali igrajo pomembno vlogo pri nadzoru živalskega metabolizma kot sestavine prosteične skupine številnih encimov. Poleg tega nekateri od njih izvajajo delovanje encimskih aktivatorjev in vstopajo v genezo hormonov in vitaminov.

 • SELEN - selen je mineral z antioksidativnim delovanjem. Ta učinek je posledica dejstva, da vstopi v sestavo glutation-peroksidaze, encima, ki katalizira redukcijsko reakcijo glutationa, močnega endogenega antioksidanta. Pomanjkanje selena je lahko sočasno s pomanjkanjem vitamina E, druge molekule z antioksidativnim delovanjem.
 • CINK – cink je mineral; porazdeljen predvsem v dlakah, perju, kosteh in zobeh. Absorbira se (ne ves, ki ga vsebuje obrok) v črevesnem traktu in visoke količine kalcija zavirajo njegovo uporabo. Sodeluje pri aktivnosti karboanhidraze, ki sodeluje pri izmenjavi plinov med tkivi; sodeluje v mehanizmu, ki je odgovoren za kalcifikacijo kosti, je vključen v aktivnosti fosfataz, pankreatične amilaze in sinteze insulina. Cink je zato bistvenega pomena za rast, keratinizacijo kože in las, za osteogenezo in hondrogenezo ter za normalno delovanje testisov in semenskih tubul. Nezadosten vnos tega minerala s hrano bi zato lahko vplival na normalno dozorevanje sperme z morebitno pomanjkanjem moči in gibljivosti. Poleg tega lahko pomanjkanje cinka vpliva tudi na raven testosterona, saj je ta mineral vključen tudi v sintezo teh hormonov.
  Cink ima ključno vlogo pri uravnavanju hormonov v ženskem reproduktivnem sistemu. V bistvu je bistvenega pomena za sintezo estrogenov in progesterona

VITAMINI

Vitamini so bioregolatorji velikega pomena, saj skupaj s hormoni vodijo vse fiziološke procese neposredno in posredno preko encimskih mehanizmov. Na podlagi topnosti jih razvrstimo kot lipo topne ali topne v maščobah, ki se raztopijo v maščobah in nepolarnih topilih; ter vodo topne (ne nabirajo se v telesu, zato jih je nujno vsakodnevno vnašati s hrano), ki se raztopijo v vodi in v polarnih topilih. Vsi vitamini so odgovorni za določene naloge in njihova pomanjkljivost lahko povzroči disfunkcionalnost.

 • VITAMIN A (retinol) v maščobi topen vitamin, ki igra zelo pomembno vlogo pri vidu, rasti kosti in vzdrževanju normalnih funkcij imunskega sistema. Vitamin A je razširjen predvsem v živilih živalskega izvora, kot so jetra, vranica, mleko in derivati ter jajca, vendar je prisoten tudi v ribah in zelenjavi. Vitamin A posega tudi v zaščito epitelija in je pomemben za vid, saj je sestavni del rodopsin rodopsina mrežnice. Druga funkcija, ki jo opravlja ta vitamin, je epitelijsko-zaščitna; koristna aktivnost, zlasti v tkivih, ki izločajo sluz prebavnega, dihalnega in urogenitalnega sistema, predvsem pa vitamin A pomembno vpliva na razmnoževanje.
 • VITAMIN E – Vitamin E (liposolubilen), imenovan tudi alfa-tokoferol (iz grščine: prinaša otroke), imenujemo tudi vitamin plodnosti. Njegova funkcija je ta, da je antioksidant, to je učinek lovilca proti prostim radikalom in različnim težkim kovinam, kot sta svinec in živo srebro. Je zelo pogost v rastlinskem svetu, zlasti v klicah žit in sorodnih oljih ter v zelenih delih vseh rastlin. V živalskih tkivih je vitamin E prisoten v majhnih odmerkih; razen placente in hipofize, ki sta posebno bogata z njim. Opravlja pomembne funkcije na reproduktivnem področju, tako moškem kot ženskem. Ta učinek ni neposredno izraz biološkega mehanizma, ki ga izvaja vitamin (katerega temeljna naloga v živih živalskih celicah je ta, da je fiziološki antioksidant "z odličnostjo", ki ščiti vitamin A in nasičene in nenasičene maščobne kisline pred pojavom auto-oksidacije); Zdi se bolj, da deluje kot preventivni ukrep proti zgodnjemu splavu in ukrepa proti nekaterim oblikam sterilnosti. Ta vitamin sodeluje tudi pri sintezi in presnovnih procesih; obdarjen je s tensioaktivnimi lastnostmi in je nepogrešljiv za nastanek mnogih encimov in koencimov, za sintezo askorbinske kisline in nukleinskih kislin. Prav tako lahko poveča toleranco telesa na strupene snovi. Eventuelni simptomi pomanjkljivosti prizadenejo genitalno sfero in je lahko tudi posledica pomanjkanja selena ali prisotnosti velikih količin maščobe, zlasti če je žarka.

RASTLINSKE SESTAVINE

V preteklosti so se vsa zelišča in rastline (letna ali trajna drevesa ali grmičevje), ki so jih uporabljali v "delavnicah" apotekarjev, imenovala "officinalis". Danes so zelišča in zdravilne rastline "officinalis" tiste, ki se uporabljajo za ohranjanje dobrega počutja ljudi in živali; kot taka se lahko uporabljajo v kuhinji, kot začimbe; pri pripravi zeliščnih čajev ali so obdelane s posebnimi postopki za proizvodnjo prehranskih dopolnil, veterinarskih, kozmetičnih in drugih izdelkov. Za vsako zdravilno rastlino se uporabljeni del (listi, cvetovi, semena, lubje, korenine itd.) imenuje "droga". Zdravilo vsebuje fitokompleks, tj. niz aktivnih sestavin, ki so značilne za lastnosti rastline, ki jih ni mogoče reproducirati s kemično sintezo. Sinergijsko delovanje aktivnih sestavin fitokompleksa zagotavlja rastlini vrsto sodobnih dejanj.

 • ALGE SPIRULINA - Zelo bogata z vitamini, minerali in beljakovinami, znana po svojih antioksidativnih lastnostih. Znanstveno poznana kot Arthrospira, živi predvsem v subtropskih sladkih vodah. Ima modro-zeleno barvo in ime je dobila po svoji tipični spiralni obliki. Vsebuje vse esencialne aminokisline, sestavljena je iz 60% beljakovin in ima poleg redkih esencialnih maščobnih kislin GLA (gama-linolenska kislina),visoko koncentracijo beta-karotena, vitamina B12, železa in mineralov ter tako velja za eno najbolj popolnih živil na planetu. Ima torej edinstveno vsebnost fitohranil; ta fitohranila lahko zaradi bogastva antioksidantov opravljajo koristno funkcijo na ravni imunskega sistema, spodbujajo zdravje celic in zahvaljujoč klorofilu spodbujajo razstrupljevalno delovanje. Alge spirulina so znane po svoji kelatni funkciji (ki "zadrži" težke kovine in spodbuja njihovo odstranjevanje, ne da bi te imele škodljive funkcije).
 • KURKUMA - Curcuma longa, imenovana tudi indijski žafran. Iz njegove korenike se pridobivajo učinkovine, kot so kurkuminoidi, med katerimi je najbolj aktiven kurkumin. Zaradi prisotnosti mineralov in vitaminov je kurkuma močan antioksidant v boju proti prostim radikalom.
 • CIMET - cimet ima že od nekdaj široko uporabo in je veljal za zelo dragoceno začimbo. Tipičen vonj in okus cimeta sta značilnosti aldehida, ki ga vsebuje eterično olje, ki ga lahko dobimo z maceracijo skorje Cinnamomum. Najbolj dragocena začimba je pridobljena iz Cinnamomum zeylanicum, še ena dobro znana in razširjena vrsta pa je cimet Cinnamomum cassia. Velikokrat je komercialna začimba slednje vrste ali mešanica različnih vrst. Eterično olje cimeta vsebuje približno 70% cimetovega aldehida (cinamaldehida). V zadnjih letih so funkcije cinamaldehida podrobneje preučevali, zlasti v zvezi s področjem reprodukcije.
  Cimet velja za močan naravni antioksidant, spodbuja krvni obtok in prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
 • MELONA - Melona (Cucumis melo L.) je rastlina iz družine Cucurbitaceae. Njegov izvor je sporen, vendar literatura kaže na južno in vzhodno Afriko. Danes pa jo najdemo in gojijo po vsem svetu. Od tega sadeža se uporablja sočno sadje, znano po svojih prehranskih in zdravilnih lastnostih. Plodovi se razlikujejo po velikosti, obliki in lupini ter so bogati s flavonoidi, alkaloidi, terpeni in vitaminom E. Sadni kaši so pripisane različne zdravilne lastnosti, vključno z antioksidativnim delovanjem in odvajanjem telesnih tekočin ter zaščito ledvic. Ti učinki so tesno povezani s prisotnostjo vitamina E in visoko koncentracijo SOD (superoksid dismutaze), encima, ki spada v razred oksidoreduktaz, ki lahko nevtralizira superoksidni anion s posledičnim antioksidativnim delovanjem.

Bibliografija:
*1 (O'Flaherty C. e al - L-arginine promotes capacitation and acrosome reaction in bovine spermatozoa. - Biochim Biophys Acta 1674.215-221, 2004)
*2 (Scafer S., e al - The influence of frequent semen collection on the semen quality of beagle-dogs.- Deutsche tierarztliche wochenschrift, 104 (I): 26-29,1997).
*3 Nutrition. 2011 May;27(5):582-9. doi: 10.1016/j.nut.2010.04.002. Epub 2010 Aug 13. - Gad A.S., Khadrawy Y.A., El-Nekeety A.A., Mohamed S.R., Hassan N.S., Abdel-Wahhab M.A. Antioxidant activity and hepatoprotective effects of whey protein and Spirulina in rats.
*4 Advances in Health Sciences Research - Proceedings of the 1st International Conference in One Health (ICOH 2017) - Herawati Herawati, Aulia Firmawati, Dyah Ayu Oktavianie Ardhiana Pratama, Anna Roosdiana. Potency Combination of Curcumin (Curcuma longa Linn.) and Vitamin E Toward Estrogen and Progesterone Profile on Rat (Ratttus norvegicus) Mammary Cancer Model.
*5 Animal. 2018 Jun;12(6):1242-1249. doi: 10.1017/S175173111700235X. Epub 2017 Oct 26. - Sirotkin A.V., Kadasi A., Stochmalova A., Balazi A., Földesiová M., Makovicky P., Chrenek P., Harrath A.H. Effect of turmeric on the viability, ovarian folliculogenesis, fecundity, ovarian hormones and response to luteinizing hormone of rabbits.
*6 Biomed Pharmacother. 2017 Apr;88:52-60. doi: 10.1016/j.biopha.2017.01.054. Epub 2017 Jan 13. - Hosni A.A., Abdel-Moneim A.A., Abdel-Reheim E.S., Mohamed S.M., Helmy H. Cinnamaldehyde potentially attenuates gestational hyperglycemia in rats through modulation of PPARγ, proinflammatory cytokines and oxidative stress.
*7 Life SCI.2010 Jun 5;86(23-24):894-8.doi:10.1016/j.lfjs.2010.04.009.Epub 2010 Apr 25.-Iwaoka Y., Hashimoto R., Koizumi H., Yu J., Okabe T. Selective stimulation by cinnamaldehyde of progesteron secretion in human adrenal cells
A prospective pharmacological review of medicinal herbs, Cucumis melo and Berberis vulgaris, commonly used in the treatment of renal diseases in Pakistan Naveed Ullah, Abad Khan, Salimullah Khan, Waqar Ahmad
Antioxidant and anti-inflammatory properties of a Cucumis melo LC. extract rich in superoxide dismutase activity Ioannis Vouldoukis , Dominique Lacan, Caroline Kamate, Philippe Coste, Alphonse Calenda, Dominique Mazier, Marc Conti, Bernard Dugas

Tablete po 1,5 g
psi in mačke od 0 - 5 kg 1/4 tablete na dan
psi in mačke od 5 - 15 kg 1/2 tablete na dan
psi od 15 - 35 kg 3/4 tablete na dan
psi na 35 kg 1 tableta na dan

Priporočeno obdobje uporabe:

Samice - od zadnje gonitve do potrditve naslednje brejosti
Samci - v obdobju reproduktivne aktivnosti


Pakiranje:

60 tablet po 1,5 g


Način uporabe:

Vmešati ustrezno število tablet v dnevni obrok oziroma direktno na koren jezika živali. Pred uporabo se posvetujte z veterinarjem.

FAQ - pogosto zastavlejna vprašanja

 • FertiAdapt® je uvrščen v kategorijo Parnut. Kaj so Živila za posebne prehranske namene?
 • Z definicijo Parnut (ali PARNUTS "Živila za posebne prehranske namene") mislimo na "funkcionalna živila", ki vključujejo široko in raznoliko skupino živilskih izdelkov, za katere je značilno, da imajo posebne koristne lastnosti. Gre za živila, ki lahko prehrani dajo posebne zdravilne učinke, ki presegajo preprosto hranilno vrednost. Da bi to omogočili, so funkcionalna živila obogatena s posebnimi koristnimi snovmi (kot so vitamini, minerali, bioaktivni peptidi, rastlinski izvlečki itd.), koristnimi za doseganje predvidenega namena zadevnega dodatka. V tem primeru je izdelek posebej zasnovan in oblikovan za podporo živali v določeni fazi življenja, v kateri so potrebni posebni prehranski vnosi: razmnoževanje.
 • Ali je mogoče FertiAdapt® in MultiAdapt® uporabljati skupaj?
 • Da, zaradi različnih funkcij, ki se pripisujejo tema dvema izdelkoma, je koristno, da ju kombiniramo glede na njuno komplementarnost, ki pomaga psu, da preživi še posebej intenzivna, stresna ali zahtevna obdobja. FertiAdapt® je priporočljivo dajati neprekinjeno plemenski samici od konca zadnje gonitve do naslednje gonitve, ko je načrtovano parjenje. Priporočamo, da ukinite FertiAdapt® po prvem ultrazvoku, ki potrjuje brejostost, in nadaljujete z uporabo MultiAdapt®a. Za samce se FertiAdapt® priporoča v obdobjih reproduktivne aktivnosti, MultiAdapt® se lahko doda za večjo učinkovitost.
 • Kakšna je optimalna uporaba izdelka pri samicah in samcih za doseganje dobrih rezultatov?
 • Pri načrtovanju parjenja je priporočljivo, da FertiAdapt® dajemo samici vsaj 4-5 mesecev pred gonitvijo (idealno od zadnje gonitve do gonitve, ko načrtujemo parjenje).
  Za samce priporočamo FertiAdapt® neprekinjeno v obdobju reproduktivne aktivnosti ali vsaj 2 meseca pred parjenjem / odvzemom semena.
 • Preberi več
 • Zakaj je selen pomemben za samca?
 • Predvsem v reproduktivni funkciji selen pozitivno vpliva na celovitost sperme in jo varuje pred oksidativnim stresom, poleg tega pa igra glavno vlogo v presnovi ščitničnega hormona.
 • Zakaj je cink pomemben za samico?
 • Cink ima pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov v ženskem reproduktivnem sistemu. Pravzaprav je bistvenega pomena za sintezo estrogenov in progesterona. Pomanjkanje teh hormonov vodi do zmanjšanja plodnosti samic.
 • Nenamerno zaužitje celotne embalaže izdelka
 • Opozarjamo vas, da je dobro, da neodprto embalažo hranite izven dosega otrok in živali, kot je navedeno v opozorilih na etiketah in škatlah. Največje tveganje v primeru, da pes zaužije celotno vsebino embalaže je, da lahko celo v naglici pogoltne koščke plastike, veliko bolj škodljive kot aktivne sestavine, ki jih vsebuje izdelek. Glede na variabilnost živali glede na telesno težo, pasmo in starost pa svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo v vašem primeru z natančnim poznavanjem psa lahko ocenil situacijo.
 • Ali so izdelki Dogoteka varni za mojega psa ali mačko?
 • Aktivne sestavine uporabljene v vseh naših dopolnilnih krmnih mešanicah, so uporabljene v točno določeni sestavi, ustrezno odmerjeni, da zagotovijo blagodejni učinek na žival, ne povzroča stranskih učinkov ali kakršne koli toksičnosti. Upoštevamo stroge EVROPSKE smernice registra krmnih surovin, ki navaja vse naravne proizvode, dovoljene na živalskem polju.
  Priporočljivo je upoštevati priporočene dnevne obroke.
 • Kaj pa, če imam točno določeno vprašanje o svojem ljubljenčku in potrebujem osebni nasvet?
 • Lahko nas kontaktirate na Facebooku, Instagramu ali nam pišete e-pošto na info@dogoteka.si

Mnenja uporabnikov


Mnenje Svetlana Sudbina

Odličen rezultat uporabe Fertiadapt.


Mnenje Sabrina Bottigelli

4 letna samica po več poskusih parjenja in le enim uspešnim z 2 mladičkoma


Mnenje Dorotea Pilj

Izkušnja uporabe FertiAdapta pri samcu.


Ippon della Baia Azzurra

Danes želim z vami deliti svojo osebno izkušnjo o izdelkih Dogoteka.


Mnenje Anja Podlipnik

Zdravo! Imam lepe novice,


Janez Žekš

Psica pasma nemški ovčar je pred paritvijo dobivala Fertiadapt.


100% VAREN NAKUP

Zagotavljamo vam 100% varen nakup na naši spletni strani

BREZPLAČNA POŠTNINA

ob nakupu nad 50 EUR

*brezplačna poštnina ob nakupu nad 50 eur (brez DDV)

SLEDITE SVOJI POŠILJKI

Pošta Slovenije

 Untitled Document
dogoteka
Spletno mesto anonimno uporablja tehnične in analitične piškotke, da zagotovi najboljšo možno izkušnjo brskanja. Naše spletno mesto ne uporablja piškotkov za profiliranje. Samo z vašim izrecnim soglasjem uporabljamo Youtube oglaševalske piškotke, ki vam omogočajo ogled naših videoposnetkov. V spodnjem polju lahko podate soglasje za uporabo piškotkov Youtube (Oglaševalski piškotki) ali kliknete Sprejmi, če želite nadaljevati brskanje z uporabo samo tehničnih in analitičnih piškotkov. Če želite "Več informacij" o tem, kako piškotki delujejo in kako preprečiti njihovo namestitev, kliknite tukaj.