BREZPLAČNA POŠTNINA nad 50 eur
29 marca, 2024

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo

Koža je največji organ v telesu.

DA koža je pravi organ! Čeprav nekatere dermatološke bolezni prizadenejo le kožo, so mnoge druge manifestacija sistemske motnje.

 

Kaj  je mikrobiota kože?

Izraz kožna mikrobiota se nanaša na skupek mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke), ki živijo na površini kože. Mikrobiota ima pomembno funkcionalno vlogo v kožni pregradi, ki deluje kot zaščita pred zunanjimi dejavniki (fizična pregrada in imunološka pregrada). Pri zdravih psih je bakterij, ki tvorijo mikrobioto kože veliko in pripadajo različnim taksonomskim skupinam. Dokazano je, da je sestava mikrobiote različna od enega psa do drugega, pa tudi od enega predela kože istega psa do drugega.

Zdravje kože naših živali je temeljnega pomena, zagotavlja ga dober imunski sistem, ki ga spodbuja uporaba LactoAdapta, ki uravnava črevesni trakt zahvaljujoč uporabi pre- in probiotikov, Multiadapt, multivitaminski ojačevalec, ki je sinergistično združen s CortiAdapt, parnut izdelek bogat z Ribes nigrum. Ti trije izdelki skupaj podpirajo zdravo kožo in jo ščitijo pred nadležnimi težavami.

Mestni psi imajo spremenjeno kožno mikrobioto in povečano tveganje za alergije. Okolje in urbaniziran način življenja vplivata na kožno mikrobioto, kar vpliva na tveganje za alergije pri psih. To je v skladu s študijo Univerze v Helsinkih, objavljeno v PNAS.

 Črevesna mikrobiota in zdravje kože psov in mačk

Nedavne študije so omogočile odkritje vpliva črevesne mikrobiote na zdravje kože psov in mačk. Poglejmo, kaj to pomeni in kakšne učinke lahko ima na nekatere kožne bolezni naših ljubljenčkov.

Funkcije črevesne mikrobiote

Da bi razumeli povezavo med kožo in črevesjem, moramo upoštevati funkcije črevesne mikrobiote. Mikrobiota je bistvena za ohranjanje strukturne in funkcionalne celovitosti samega črevesja ter za regulacijo lokalnega imunskega sistema in širše. Z »poganjanjem« imunskega sistema lahko pomaga zaščititi telo pred vdorom črevesnih patogenov. Poleg tega omogoča absorpcijo koristnih hranil za celotno telo.

Ko je črevesna mikrobiota poškodovana (na primer zaradi dolgotrajne in nenadzorovane uporabe antibiotikov), se spremeni njena sestava (disbioza). Posledično lahko pride do posledic ne le na črevesni ravni, ampak tudi na drugih zunajčrevesnih organih, kot je koža. Disbioza tudi ne dovoljuje proizvodnje in absorpcije snovi, kot so vitamini in elementi v sledovih, ki so bistveni za zdravje kože.

 LactoAdapt – pre in probiotik, ki ima funkcijo obnavljanja črevesne mikrobiote.

Kajti izboljšanje okolja v črevesju ima kaskadne učinke na celoten organizem, tako za boj proti situaciji splošnega vnetja organizma kot za ponovno uravnoteženje imunskega odziva. Imunski odziv ima svoje komandno središče ravno na ravni črevesja.

 

V Cortiadaptu, dietetičnem dodatku, namenjenem podpori dermalne funkcije pri dermatozah in čezmernem izpadanju dlake, uporabljamo dragocene snovi, kot so:

  • Nigella Sativa za podporo imunski obrambi
  • Viola Tricolor za povrnitev fiziološkega dobrega počutja povrhnjice
  • Naravni antihistaminik Ribes Nigrum, učinkovit pri preprečevanju in boju proti alergijskim težavam

Tri rastline so del mešanice Pro Ribes, ki se izključno uporablja v izdelkih Dogoteke.

 

POLINENASIČENE MAŠČOBNE KISLINE (SONČNIČNO OLJE IN RIBES NIGRUM OLJE)

Ribes Nigrum

Velja za eliksir proti vnetjem, sezonskim obolenjem in stresu ter je naravna alternativa kortizonu. S svojimi protivnetnimi lastnostmi pomaga imunskemu sistemu braniti telo pred alergijami. Črni ribez ali Ribes Nigrum je naravni antihistaminik, ki je zelo učinkovit pri preprečevanju in boju proti alergijskim težavam. Podobno kot kortizon deluje tako, da spodbuja nastajanje kortizola, ki je hormon, ki deluje na imunski sistem in deluje kontrastno s histaminom*.

Posledično se alergijska reakcija na črni ribez ustavi ali upočasni. Poleg tega lahko črni ribez stimulira skorjo nadledvične žleze in zagotovi, da telo proizvaja nadledvične steroide s protivnetnim delovanjem. Ti lahko med alergijsko reakcijo tudi začasno zavirajo delovanje imunskega sistema. Zato deluje kot imunomodulator.

Ribes nigrum vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, ki ima ključno vlogo v tej situaciji alergije.

 

Kaj je histamin?

Antihistaminiki, kot pove že samo ime, so snovi, ki zmanjšujejo nastajanje histamina. Kaj je torej histamin? To je tista snov, ki jo naše telo sprosti v obtok, ko naše telo pride v stik z alergenom. Vse je v redu, ko je histamin znotraj nadzorovanega režima, ko pa ga je preveč, sproži prekomerne reakcije z manifestacijami rdečice, pekočega in srbečega  občutka v očeh, nosu in grlu ter možnih izpuščajev. Te težave so ravno simptomi alergije, ki se sproži kot odgovor na alergeno snov. Histamin je naravno prisoten v nekaterih živilih živalskega izvora, kot so nekateri ribji izdelki, suhomesnati izdelki in siri, vpletena pa je tudi zelenjava, saj nekatera spodbujajo sproščanje histamina v telesu in med temi naj omenimo  jagode, kivi, čokolado in paradižnik. Nasprotno, druga živila so sposobna zavirati nastajanje histamina v našem telesu in zato veljajo za naravne antihistaminike, vključno s črnim ribezom.

Omega-3 EPA/DHA: Zakaj so tako pomembni?

Omega 3 EPA in DHA, o katerih toliko slišimo, sta večkrat nenasičeni maščobni kislini. Proces, ki vodi do proizvodnje teh maščobnih kislin, poteka v jetrih. Ko jetra ne delujejo pravilno, se te maščobne kisline ne proizvajajo v pravi količini in jih je zato treba vključiti neposredno v prehrano. EPA in DHA veljata za “pogojno esencialne” maščobne kisline v smislu, da sta nujno potrebni v posebnih stanjih, kot so brejost, dojenje in v prvi fazi rasti. V teh fazah je njihova samostojna proizvodnja pri živalih nezadostna, zato jih je nujno vključiti v obrok. V preostalih obdobjih življenja je njihov dodatek k prehrani neobvezen, a zelo uporaben. Glavni simptomi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin so luskasta koža, slaba kakovost dlake, kožne lezije, alopecija, spremembe v reproduktivnih funkcijah, krhkost rdečih krvničk ter, pri mladičih, zaostanek v razvoju in rasti. Med različnimi vlogami, ki jih imajo maščobne kisline v telesu, je najbolj raziskana njihova vloga pri vnetnih procesih. Nekatere omega 3 in omega 6 predstavljajo prekurzorje eikozanoidov, to je pomembne skupine molekul, ki delujejo tako, da povečajo ali zmanjšajo imunski odziv pri vnetnih procesih.

Deli s prijatelji

Knjižnica znanja

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma
Članki

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma

Prehrana je bistvena za zdravje živali. S hrano je treba vnesti primerno hrano: tisto, ki je fiziološka za telo živali. Ta hrana se v procesu prebave razgradi v mikrohranila in sicer se  prebavi v manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira in uporabi. Prebava je poleg tega, da je zelo pomemben proces, tudi proces, ki se nenehno dogaja v telesu živali. Dobra prebava je pomembna: za nahranitev celic z vsemi potrebnimi hranili za izločanje odpadnih snovi in ​​presežkov iz telesa. Najpomembnejšo […]

Malassezia
Članki

Malassezia

Kaj je malassezia? Malassezia je kvasovka, ki je del običajne mikrobiote pasje kože, zato je običajno prisotna na koži psov in mačk. Malassezia prebiva zlasti v vlažnih delih kože, kot so: – ušesni kanal – prostor med prsti – kožne gube – genitalije – pazduhe Ta povzročitelj sobiva z gostiteljem in pri zdravih živalih ne povzroča težav, dokler je kožna mikrobiota v ravnovesju. Ko je to stanje stabilnosti ogroženo, postanejo pogoji za čezmerno rast ugodni in Malassezija proliferira. Ko se […]

Namišljena brejost pri psu/mački
Članki

Namišljena brejost pri psu/mački

Namišljena brejost, znana tudi kot psevdo brejost, je pojav, ki se lahko pojavi pri nesteriliziranih psicah/mačkah. PNamišljeno brejost  povzročajo hormonska nihanja v diestrusu, fazi estrusnega ciklusa, v kateri pride do padca koncentracije progesterona in povečanja koncentracije prolaktina. Kar se tiče dni, se simptomi namišljene brejosti pri pricah  običajno pojavijo med 7 in 10 tedni po estrusu ali po gonitvi. Med namišljeno brejostjo lahko psica kaže simptome, podobne tistim v resnični brejosti, kot so: – Otekanje seskov z mlečnim izločkom – […]

Kje kupiti naše izdelke?

Poišči trgovino

CRAZY TAIL DI GALLEANI SERENA

CASCINA SANT'ULIANA SP 206, SNC

Veterinarska ambulanta Buba

Rožna Dolina 5, Grosuplje

Veterinarska ambulanta Buba

Ljubljanska cesta 27, Novo mesto

Šaleška veterina

Cesta talcev 35, 3320 Velenje

ForDog, Aleš Lahajnar s.p.

Gmajnice 28a, 1000 Ljubljana

Popi, pasji salon

Rožna Dolina, cesta V 19, 1000 Ljubljana

Doget - Miklošičeva

Miklošičeva cesta 38, 1101 Ljubljana

Doget - Murgle

Cesta v Mestni log 55, 1102 Ljubljana

Doget - Vrhnika

Stara cesta 2, 1360 Vrhnika

Tinkula, Neja Pengal s.p.

Stritarjeva ulica 26, 1230 Domžale

Dogoteka Italia

Via San Michele 18 04011 Aprilia (LT)

Futterglück H&S Handelsvertretung

Maximilian Haller Straße 16/5 72488 Sigmaringen

Dogoteka Poland

Ulica Klonowa 15 44-160 Rudziniec

Vet Home, dr.Talpag Bálint

Fő u. 55 Pilisvörösvár 2085

Ing. Katarína Čerešňáková - For Pets

Bojná 692 956 01 Bojna

Compagnie De Distribution De Marchandise

05 BP 2150, ABIDJAN 05

LITVA, LATVIJA, ESTONIJA Kleewiesenhof HPZ

Kleewiesenhof 1 54570 Betteldorf

KINCOS - Alimentos e Companhia, Lda.

Rua de Sedouros, 161 4580-201 Paredes

Healthy Dog, Jana Trepacova

Zahradna 22/C Dunajska luzna 90042

Linda Näslund

Överbyn 235 834 98 Brunflo

Le Clebs

1430 Rebecq Belgium

HRVAŠKA M.A.I.R. d.o.o., Pet shop Šape

Gospodska 26 10090 Zagreb

MALTA All for pets Market

69 st Paul's street Naxxar

ITALIJA Clinica Vescovio Veterinaria

Via Moricone, 20 (P.zza Vescovio) 00199 Roma

Andriana Solomonides (MY BEST FRIEND)

Eleftherias Avenue,73 Aradippo 7102 Larnaca

VESCOVIO VETERINARIA DEL DR. PETRELLA L.-DR.DAMIA F.

VIA MORICONE, 20 00199 ROMA (RM)

CINGVLVM PET SERVICES DI CONTI IRENE

Via San Esuperanzio, 62011 Cingoli, MC, Italija

GEA PET SHOP DI SAIANI ANGELA

Via Lecco 30, 20864 AGRATE BRIANZA (MB)

Mario Castelli (Barfbones)

Via Vingone 152 50013 Campi Bisenzio (FI)

Allevamento Chiaromantello di Sabrina Bottigelli

Via speranza 53b 21052 Busto Arsizio (VA)

Clinica Veterinaria Città di Fermo dr. CIRIBE' FRANCESCO

via Falcone snc 63900 Fermo (FM)

Ambulatorio Veterinario Dott. Galleani

Via Roma, 36, 20085 Locate di Triulzi MI, Italy

THEA MEDICA s.r.o.

Pustiměřské Prusy 249, Pustiměř 68321

Dott. Carlotta Caminiti

Via Novara 4e, 28010 Agrate Conturbia (NO)

LOVELY PET BOUTIQUE DI ELISA DE ANGELI

VICOLO SANT'AGOSTINO, 1/F-G, 18039 VENTIMIGLIA (IM)

SARL Lemaire

1, les Brumales, 36190 Saint Plantaire - FR

RURI VIVIS DI PINARELLI MASSIMO & C. S.A.S.

VIA TOMMASO SALSA, 71, 31030 CARBONERA (TV)

Pawsome

Via Levà 61, 36013 piovene Rocchette (VI)

Sudbina Svitlana

Kiyv, Ukraine

L'Arca Di Noe' Di Pucci Milena

Via Ceccaroni, 1, 62019 Recanati MC, Italia

Toelettatura L'officina di pedro

Via Eugenio Montale, 55031 Camporgiano LU

Encantado Tour, s.r.o

Dany Medřické, 190 15 Praha-Satalice, Czechia

Edil Presicce S.N.C.

Via Ignazio Veris, 47, 73020 Scorrano

Cindy Helms

DAP De Wolvenlus, Vleminkstraat 94, 3201 Langdorp, Belgija

Pet Shop Šape

Kninski trg 18, 10000 Zagreb, Hrvaška

MY BEST FRIEND

Panteli Dervou 3C, Koropi, 19400 Athens, Greece

Azienda agricola Gamecastle Ranch

Via Mottava, 21021 Angera VA, Italia

BELLI & BULLI Pet Store e Toeletta

Via Antonazzo Romano, 3, 00196 Roma RM, Italy

Horse&Dog Specialist di Annalisa Buffone

Via Giampaolo Angeloni 6, 06034 Foligno (PG) Italia

Žalioji banga, UAB

Blindžių g. 5, Ilgakiemio k., LT-53288 Kauno

Dostop Plus d.o.o.

Preloge 2c, 2316 Zgornja Ložnica

S.C. Sara Dog S.R.L.

Str. Pancota Nr.9, Bucuresti, Sector 2,

AQUATIC ZOO DI CARELLA ARIANNA

VIA GIUSEPPE CHIARELLI, 8/G-H-I 74015 MARTINA FRANCA (TA)

Sogni di cuccia

Via Acquati 26 20032 Cormano Milano

Azienda agricola Sonzogni Giulia

Da vam zagotovimo najboljšo uporabniško izkušnjo, na našem spletnem mestu uporabljamo piškotke. Več o tem, katere piškotke uporabljamo in njihove nastavitve, lahko izveste tukaj.