BEST-SELLER
MADEinITALY

LactoAdapt 2023

18,07 38,33 

vključno z 9.5% DDV

Dopolnilna krmna mešanica za pse in mačke Indicirana za normalno ravnovesje črevesne flore, sestavljena iz pre in probiotikov.
Priporočljivo je jemati izdelek brez prekinitev.

Dodatne indikacije in lastnosti LactoAdapt®

Ugodno vpliva na ravnovesje črevesne flore, zato je uporaben tudi v naslednjih primerih:

– uporaba antibiotikov
sprememba prehrane
motnje hranjenja
– zastrupitve
– stresno obdobje
– sezonske spremembe

Šifra: Ni na voljo Kategoriji: ,

Opis

Povprečna vsebina na (1 tbl)
FOS (Sadni oligosaharidi)50Mg
Inulin50Mg
MOS (mannanolihosaharidi)75mg
Rožičeva moka 25mg
Kvasni izdelki iz inaktiviranih Saccharomyces cerevisiae in Cyberlindnera jadinii250mg
Kvasni izdelki (nukleotidi iy Saccharomyces cerevisiae)5mg
Bananina moka75mg
Inaktivirane bakterije in njihovi deli (Lactobacillus helveticus HA 122)10mg
Inaktivirane bakterije in njihovi deli  (Lactobacillu paracasei HA 108)10mg
Inaktivirane bakterije in njihovi deli  (Bifidobacterium bifidum SGB02)2,5mg
Enterococcus faecium DSM 10663/ NCIMB 1041535 x 106UFC

PREBIOTIKI

PREBIOTIČNA VLAKNINSKA TRIADA:

– SADNI OLIGOSAHARIDI (FOS)
– INULIN
– MANAN OLIGOSAHARIDI (MOS) iz pivskega kvasa

 

FOS, MOS in INULIN so prehranske vlaknine, torej neprebavljivi ogljikovi hidrati, nespornega pomena v prehrani ljudi in živali.

S kemijskega vidika sta FOS in inulin fruktana (ogljikovi hidrati, sestavljeni iz ponavljajočih se fruktoznih enot) s kratko verigo (FOS) in nekoliko daljšo (INULIN), ki ju je še posebej veliko v živilih, kot sta cikorija in topinambur.

MOS so vedno prehranske vlaknine, vendar so sestavljene iz ponovitve manoze in večinoma izhajajo iz sten kvasovk.

 

Vsi trije delujejo prebiotično, kar pomeni, da lahko blagodejno vplivajo na zdravje z modulacijo črevesne mikrobiote (FAO), tj. nabora milijonov mikroorganizmov, značilnih za črevesni trakt različnih sesalcev. Ti mikroorganizmi ugodno in življenjsko pomembno vplivajo na zdravje gostitelja. ((Suchodolski, 2011)).

Obstaja več študij, ki nenehno poudarjajo simbiozo med ohranjanjem zdravja in ravnovesjem črevesne mikrobiote.

 

Kako prebiotične vlaknine blagodejno vplivajo na mikrobioto?

Ljudje in drugi sesalci, vključno s psi in mačkami, nimajo vseh encimov, ki so potrebni za razgradnjo rastlinskih vlaken (kot so fruktooligosaharidi in inulin) v prebavnem traktu (Flint HJ, 2012), zato te, ko so zaužite in prispejo v tanko črevo, ker niso prebavljive, so fermentirane s strani bakterij črevesne mikrobiote in tako pozitivno vplivajo na številčnost specifičnih bakterijskih skupin s koristnim delovanjem (npr. Lactobacillus in Bifidobacterium); to delovanje se prevede v pozitivne učinke na več funkcij, kot je npr. črevesno gibljivost, celično celovitost in mikrobna biokemična omrežja. (Scott KP, 2015).

 

Številne študije so pokazale, da vključevanje fruktooligosaharidov v prehrano psov  vodi do izboljšanja prebave različnih mineralov in povečanja bifidobakterij, enega od koristnih mikroorganizmov, ki dejansko naseljujejo tako človeško kot pasje črevesje, ki igra ključno vlogo tudi pri modulaciji imunskega sistema in prebavnih funkcij (Carlo Pinna1, 2018).

 

Vendar se zdi, da je prebiotični mehanizem delovanja MOS drugačen, za kar so različne študije poudarile njihovo sposobnost, da se selektivno vežejo na receptorje, prisotne na črevesni steni, zaradi česar so le ti nedostopni za patogene bakterije, s posledično stimulacijo rasti “dobrih” “bakterij.

 

ROŽIČEVA MOKA: rožičevec (Ceratonia siliqua L.) je zimzeleno drevo iz družine metuljnic, ki raste v sušnih in polsušnih predelih sredozemskega bazena. Kljub visoki vsebnosti sladkorja je rožičev strok bogat z netopnimi vlakninami in mikro sestavinami, vključno s fenolnimi spojinami, inozitoli (predvsem d-pinitolom) in vitamini. (Aristea Gioxari 1, 2022).

 

YANG®: Je mešanica inaktiviranih kvasovk, posebej Saccharomyces cerevisiae (splošno znana kot pivski kvas) in Cyberlindnera jadinii.

Kvasovke so enocelični evkariontski organizmi, ki spadajo v kraljestvo gliv.

Pivski kvas (Saccharomyces cerevisiae) se uporablja v prehrani živali predvsem zaradi svoje prehranske moči, saj je bogat z dragocenimi makrohranili, kot so beljakovine, pa tudi elementi v sledovih, kot sta selen in krom, vitamini skupine B in številne druge snovi, ki blagodejno delujejo na zdravje.

Ta dejanja je treba pripisati predvsem bogastvu teh hranil.

Cyberlindnera jadinii je tudi kvas, ki se pogosto uporablja zaradi svoje prehranske moči, poleg tega pa je bogat z beljakovinami in vitamini.

 

PETMOD® NUKLEOTID IZ PIVOVARSKEGA KVASA

Nukleotidi so ponavljajoče se enote, ki sestavljajo nukleinske kisline (DNA in RNA).

Sestavljeni so iz 3 komponent: dušikove baze (purin ali pirimidin), sladkorja s 5 ogljikovimi atomi, ki skupaj z dušikovo bazo sestavlja nukleozid in ene ali več fosfatnih skupin.

 

Nekatere študije, izvedene na ribah, so pokazale, da je integracija hrane z  nukleotidi koristno delovala na ravni črevesja, kar je povečalo njegovo rast in razvoj. (Toshimasa Tsujinaka, MD, 1999)

Zaradi tega je povpraševanje po vnosu nukleotidov v hrano za hišne živali vedno večje, s končnim ciljem prispevati k normalnemu delovanju imunskega sistema in zdravju črevesja tudi malih hišnih ljubljenčkov. (Natalia Russo1, Vključitev nukleotidov v hrano za hišne živali: učinek toplotne obdelave, 2019)

 

BANANINA MOKA

Banana je zelo priljubljeno sadje na svetovnem trgu in se v mnogih državah uživa kot osnovna hrana. Uživamo jo  surovo ali predelano in tudi kot funkcionalno sestavino v različnih prehrambenih izdelkih. Banana vsebuje več bioaktivnih spojin, kot so fenoli, karotenoidi, biogeni amini in fitosteroli, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje in počutje. Mnoge od teh spojin delujejo antioksidativno, saj ščitijo telo pred oksidativnim stresom. (Balwinder Singh a, 2015)

Nekatere študije so pokazale, da ima polifenolna komponenta, natančneje flavonoidi, poleg antioksidativnega delovanja tudi blagodejno vlogo na ravni želodca.

 

PROBIOTIKI:

ENTEROCOCUS FACCIUM DSM 10663/NCIMB 10415 (35 X 10^9 CFU/g)

Kaj so probiotiki? V sektorju krme obstajajo tako imenovani zootehnični dodatki, ki stabilizirajo črevesno floro, to so mikroorganizmi, ki ob dajanju živalim pozitivno vplivajo na njihovo črevesno floro; (Europeo, 2003) dejansko lahko kolonizirajo črevesje živali gostiteljice in tako blagodejno vplivajo nanjo. 

Adhezija probiotičnega mikroorganizma na gostiteljsko črevesno sluznico velja za ključen korak za kolonizacijo in nadaljnjo interakcijo z gostiteljevim epitelijem in njegovim imunskim sistemom. (Mohsen Hanifeh, 2021). 

Pravzaprav tako patogeni kot komenzalni mikroorganizmi izražajo različne molekule adhezina na svoji površini, kar jim omogoča, da se vežejo na različne površine v gostitelju. Zaradi tega mora biti pri izbiri sevov mikroorganizmov s probiotičnim delovanjem le-teh značilna visoka sposobnost vezave na črevesje.

 

Nekatere študije so pokazale, da je ta sposobnost povezana s specifičnostjo gostitelja; zato mora biti za učinkovito uporabo probiotika bakterijska vrsta črevesnega izvora gostitelja in Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415, uporabljen v izdelku LactoAdapt, ima to lastnost.

 

Probiotiki lahko izboljšajo zdravje sluznice z več mehanizmi, vključno s proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin (SCFA), protimikrobnimi snovmi, modulacijo imunskega odziva, kompetitivnim izključevanjem patogenih bakterij s poseganjem v njihovo adhezijo na črevesno sluznico in izboljšanjem funkcij epitelijske pregrade .

 

NEAKTIVNE BAKTERIJE (LACTOBACILLUS HELVETICUS HA 122 (ex ACIDOPHILUS HA122), LACTOBACILLUS PARACASEI HA108, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM:

Inaktivirani mikroorganizmi, znani tudi kot “tindalizirani”, so podvrženi posebni termični obdelavi, ki jih “inaktivira”, zaradi česar niso sposobni presnove in razmnoževanja. Njihove aktivnosti torej ni mogoče pripisati možnosti ustvarjanja novih potomcev in s tem kolonizacije črevesja, temveč predstavlja “osnovo”, na kateri se na ravni črevesja rekonstituira primeren substrat za ponovno naselitev simbiotske flore.

Dnevni odmerek za pse in mačke

– 0 – 10 kg     1 tableta
10 – 20 kg   2 tableti
20 – 30 kg   3 tablete
<30kg       4 tablete

 

Lahko se jemlje tudi brez prekinitve!

Pakiranje:

LactoAdapt® Dopolnilna hrana za pse in mačke uporabna za vzdrževanje črevesne bakterijske flore, 15 tablet po 1 g.

LactoAdapt® Dopolnilna hrana za pse in mačke uporabna za vzdrževanje črevesne bakterijske flore, 60 tablet po 1 g.

FAQ - pogosta vprasanja

Kako dolgo naj dajem Lactoadapt® svojemu psu/mački?
+

Predlagamo neprekinjeno uporabo Lactoadapta, te pre in probiotične dopolnilne krme, ki je posebej zasnovana za dobro počutje črevesja našega ljubljenčka.

V vsakem primeru ga je priporočljivo uporabljati vsaj 3 tedne.

V katerih primerih je indicirana uporaba LactoAdapt?
+

Priporočamo uporabo LactoAdapt v vseh tistih “kritičnih” prehodih, pogostih v življenju našega ljubljenčka, ki se nanašajo na ta 3 makro področja:

+ Prehrana (npr. prehranski stres) zaradi spremembe prehrane ali nenamernega zaužitja neustrezne hrane ali motenj hranjenja, zastrupitev.

+ Okolje (npr. okoljski stres), ki ga povzročajo psihološki ali logistični dejavniki (selitev, navade, prihod v novi dom, referenčni ljudje, potovanja)

+ Zdravila, na primer jemanje posebnih zdravil za obstoječe patologije ali po operaciji, indicirana med jemanjem antibiotikov.

Številne raziskave so pokazale, da prebiotična in probiotična dopolnila v prehrani psov in mačk ugodno vplivajo na zdravje prebavil, še posebej ob dolgoročnem doslednem jemanju.
LactoAdapt priporočamo tudi v preventivne namene.

Kakšna je razlika med LactoAdapt 15 in 60?
+

Edina razlika je v količini tablet v pakiranju, 15 v enem primeru 60 v drugem. Da bi ugodili različnim potrebam lastnikov psov in mačk,  smo ponudili dva formata, enega manjšega, primernega za pasme z nižjo težo (npr. mačke, čivave, yorkshirski terierji…) in večji za težje pasme (nemške doge, nemški ovčarji, labradorci…).

Kakšna je razlika med Lactoadapt in LactoAdapt STOP?
+

Oba sta izdelka namenjena dobremu počutju črevesja psov in mačk, medtem ko LactoAdapt skrbi za vzdrževanje optimalnega stanja črevesnega trakta, je LactoAdapt STOP pa  potreben »po potrebi«, ko se pojavi ena ali več epizod driske, za obnovitev dobrega delovanje črevesja in ustavitev driske.

Zakaj je LactoAdapt® koristen v primeru stresa, ki vodi do motenj v delovanju črevesja?
+

Črevesno mikrobioto sestavlja združba mikroorganizmov, ki sobivajo v črevesju psov in mačk. Črevesna mikrobiota je ključnega pomena za zdravje gostitelja. S svojim delovanjem sodeluje pri:

+ metabolizmu zaužitih snovi
+ sintezi encimov in esencialnih vitaminov
+ proizvodnji energije
+ zdravju črevesnega epitelija
+ proizvodnji serotonina
+ razvoju in podpori imunskemu sistemu

Pri zdravi živali se ohranja ravnovesje med črevesno mikrobioto in gostiteljem. Vendar pa je to ravnovesje lahko porušeno zaradi dejavnikov, ki vplivajo na črevesno mikrobioto, kot so:

+ Prehrana (prehranski stres)
+ Okolje (stres iz okolja)
+ zdravstvena stanja
+ zdravila
+prisotnost črevesnih parazitov

Številne raziskave so pokazale, da prebiotični in probiotični dodatki v prehrani psov in mačk blagodejno vplivajo na zdravje prebavil.

Zakaj kupiti probiotike za pse in mačke in zakaj ne morem uporabiti za mojega psa ali mačko tiste za ljudi?
+

Delovanje probiotikov je vrstno specifično!
Probiotike za ljudi lahko damo našim živalim, res pa je tudi, da obstajajo izdelki, zasnovani posebej zanje, vsekakor učinkovitejši od tistih, ki so namenjeni za uporabo pri človeku. Da bi bili probiotiki učinkoviti morajo imeti nekaj osnovnih značilnosti:
+ ne smejo vsebovati patogenih mikroorganizmov (to so škodljivi, ki bi povzročili nadaljnjo škodo);
+ morajo biti odporni tako na želodčno kislino kot črevesne encime (če se jemljejo oralno, morajo biti sposobni doseči svoje mesto v takšnih količinah, da lahko opravljajo svojo funkcijo);
+ morajo prilepiti na epitelna tkiva črevesja za izgradnjo kolonij;
+ morajo izboljšati imunski sistem psa
+ zapustiti živalsko telo ob zaključku zdravljenja.

Vse te lastnosti so vsekakor zagotovljene z nakupom izdelka, ki je posebej zasnovan za te motnje, nasprotno, zdravila “naredi sam” ne zagotavljajo vedno učinkovitega in pravočasno ukrepanja (to ne pomeni nujno , da škodujejo živali; preprosto lahko nimajo želene dejavnosti in tako podaljšajo čas okrevanja in/ali ne zagotovijo popolnega okrevanja).

Adhezija probiotičnega mikroorganizma na gostiteljsko črevesno sluznico velja za ključen korak za kolonizacijo in nadaljnjo interakcijo z gostiteljevim epitelijem in njegovim imunskim sistemom. (Mohsen Hanifeh, 2021). 

Pravzaprav tako patogeni kot komenzalni mikroorganizmi izražajo različne molekule adhezina na svoji površini, kar jim omogoča, da se vežejo na različne površine v gostitelju. Zaradi tega mora biti pri izbiri sevov mikroorganizmov s probiotičnim delovanjem le-teh značilna visoka sposobnost vezave na črevesje.

Nekatere študije so pokazale, da je ta sposobnost povezana s specifičnostjo gostitelja; zato mora biti za učinkovito uporabo probiotika bakterijska vrsta črevesnega izvora gostitelja in Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415, uporabljen v izdelku LactoAdapt, ima to lastnost.

Kakšna je glavna razlika med LactoAdapt, LactoAdapt STOP® in DiaGiar®?
+

Primerjava LactoAdapt®, LactoAdapt STOP in DiaGiar®

Vsi 3 izdelki se osredotočajo na zdravje črevesja psov in mačk; prvi (LactoAdapt 15 in 60 tablet) je indiciran za vzdrževanje dobrega počutja črevesnega trakta, zato je stalna uporaba bolj koristna. Drugi (LactoAdapt STOP 6 tablet) je specifičen za motnje, ki vplivajo na črevesno floro (torej bakterije, ki so naravno prisotne v telesu) živali in s tem povezane težave, kot so disbioza, driska itd.; medtem ko je Diagiar tesneje povezan s tistimi, ki veljajo za “neželene goste”, kot so črevesni zajedavci in spodbuja njihovo odstranitev.

 

LactoAdapt STOP®, ki je indiciran za zmanjšanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj med akutno drisko in poznejšimi obdobji okrevanja, se razlikuje od drugih dveh izdelkov predvsem po tem, da je DIETETIČNA dopolnilna  hrana, zasnovana tako, da deluje ob pojavu simptomov (npr. driska) in jemanje izdelka je mogoče prekiniti z njenim izginotjem simptomov. 

Gre za izdelek, ki je uvrščen v kategorijo  Parnut, zato lahko poleg preproste hranilne vrednosti daje dieti posebne zdravstvene učinke. V tem primeru gre za izdelek, ki vsebuje tiste surovine, ki so koristne za vzdrževanje in/ali ponovno vzpostavitev ravnovesja črevesne mikrobiote.

 

DiaGiar® je  dopolnilna hrana, indicirana za dobro počutje črevesja; vendar za razliko od LactoAdapt in LactoAdapt Stop ne deluje neposredno na floro v črevesju, temveč je njegovo delovanje usmerjeno proti bakterijam in/ali parazitom, ki so škodljivi za zdravje živali. Formula DiaGiar® z mešanico eteričnih olj (cimet, čajevec, česen, sivka in meta) in rastlinskih izvlečkov (poper, bučna semena, chios mastika, čebelarski stranski proizvodi) deluje antiseptično in antioksidativno, zato pomaga ohraniti gastrointestinalni trakt zdrav, če ga destabilizirajo zunanji patogeni.

Zakaj je priporočljivo uporabljati 👉LactoAdapt, skupaj z 👉Diagiarjem⁉️
+

✅Diagiar je dopolnilna hrana, indicirana pri ❌okužbah z Giardijo. Ta povzroči spremembe v delovanju črevesja z drisko.

Sočasno jemanje 🐾prebiotikov in 🐾probiotikov, z uživanjem ✅LactoAdapta, je primerno, saj pomaga obnoviti fiziološke funkcije črevesja.

Moj pes je alergičen na piščanca. Lahko uporablja izdelke Dogoteka, ki vsebujejo hidrolizirane piščančje beljakovine (hidrolizirane živalske beljakovine iz jeter perutnine)?
+

Odgovor je DA. SEVEDA IN V POPOLNI VARNOSTI.
Hidrolizirane beljakovine piščančjih jeter dobimo z obdelavo (hidroliza) beljakovin, katere namen je reduciranje na manjše sestavine (aminokisline). Izraz “hidrolizirane beljakovine”, ki je besedilo, ki se uporablja v okviru regulativnega profila, lahko sproži interpretativne dvome, ker so v praksi hidrolizirani proteini aminokisline. Hidroliza (ki je nekakšna predigestija) je postopek, ki skozi toploto, tlak ali encimske reakcije prebije peptidno vez, ki aminokisline drži skupaj in tvori beljakovine. Tako se kompleksni proteini razgradijo na bolj ali manj dolge verige aminokislin (ki nimajo več strukture beljakovin), vse do osnovnih aminokislin. Tega aminokislina živalsko telo ne prepozna kot alergene, ker se struktura popolnoma razlikuje od začetne, zato jih lahko uporabimo kot hrano pri živalih, ki imajo težave z neprebavljenimi (nehidroliziranimi) beljakovinami te hrane.

Nenamerno zaužitje celotne embalaže izdelka?
+

Opozarjamo vas, da je dobro, da neodprto embalažo hranite izven dosega otrok in živali, kot je navedeno v opozorilih na etiketah in škatlah. Največje tveganje v primeru, da pes zaužije celotno vsebino embalaže je, da lahko celo v naglici pogoltne koščke plastike, veliko bolj škodljive kot aktivne sestavine, ki jih vsebuje izdelek. Glede na variabilnost živali glede na telesno težo, pasmo in starost pa svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo v vašem primeru z natančnim poznavanjem psa lahko ocenil situacijo.

Kaj pa, če imam točno določeno vprašanje o svojem ljubljenčku in potrebujem osebni nasvet?
+

Lahko nas kontaktirate na Facebooku, Instagramu ali nam pišete e-pošto na info@dogoteka.si

Mnenja naših strank

Knjižnica znanja

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo
Članki Uncategorized @sl

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo

Koža je največji organ v telesu. DA koža je pravi organ! Čeprav nekatere dermatološke bolezni prizadenejo le kožo, so mnoge druge manifestacija sistemske motnje.   Kaj  je mikrobiota kože? Izraz kožna mikrobiota se nanaša na skupek mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke), ki živijo na površini kože. Mikrobiota ima pomembno funkcionalno vlogo v kožni pregradi, ki deluje kot zaščita pred zunanjimi dejavniki (fizična pregrada in imunološka pregrada). Pri zdravih psih je bakterij, ki tvorijo mikrobioto kože veliko in pripadajo različnim taksonomskim skupinam. […]

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma
Članki

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma

Prehrana je bistvena za zdravje živali. S hrano je treba vnesti primerno hrano: tisto, ki je fiziološka za telo živali. Ta hrana se v procesu prebave razgradi v mikrohranila in sicer se  prebavi v manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira in uporabi. Prebava je poleg tega, da je zelo pomemben proces, tudi proces, ki se nenehno dogaja v telesu živali. Dobra prebava je pomembna: za nahranitev celic z vsemi potrebnimi hranili za izločanje odpadnih snovi in ​​presežkov iz telesa. Najpomembnejšo […]