MADEinITALY

DOGOdol®

42,71 

vključno z 9.5% DDV

DOGOdol® je dopolnilna krmna mešanica za pse in mačke, ki je indicirana za nevroprotektivno delovanje.

Šifra: cb023ba53fcf Kategoriji: ,

Opis

 • Palmitoiletanolamid (PEA) – s kemičnega vidika je PEA amid palmitinske kisline z etanolaminom. To je endogena molekula, ki je še posebej prisotna v možganskih tkivih. Prisotna je tudi v številnih živilih, kot so soja, paradižnik, jajca, arašidi, grah itd. PEA se na endogeni ravni sintetizira po dražljajih, ki lahko sprožijo imunski odziv; več študij je pokazalo, kako se lahko endogene ravni PEA spremenijo po vnetnih procesih. PEA je znan po svojih antioksidativnih lastnostih; na celični ravni se to lahko prevede v nevroprotektivni učinek.
 • Nesaponibilna frakcija avokada in soje – avokadovo olje in sojino olje, tako kot vsa olja, sestavljata prevladujoča komponenta, imenovana “saponibilna frakcija”, sestavljena iz trigliceridov, digliceridov in monogliceridov, in komponenta, imenovana “nesaponibilna frakcija”, sestavljena iz vrste sekundarnih spojin.
  Nesaponibilna frakcija olja je kemična komponenta, ki v stiku s kavstično sodo ne reagira, zato ostane v raztopini. Bogata je z različnimi kemičnimi sestavinami, ki se razlikujejo glede na vrsto olja. V olju avokada predstavlja približno 2-12% olja in je v glavnem sestavljena iz fitosterolov, terpenskih alkoholov, avokatina, hlapnih kislin in v maščobah topnih vitaminov, vključno z vitaminom E; v sojinem olju predstavlja približno 2% olja in je sestavljena predvsem iz sojinega lecitina in fitosterolov. Skupina teh dveh frakcij sestavlja sestavino ASU-Avovida®, ki je bila predmet številnih študij, ki so izpostavile učinke na zdravje tako na ravni sklepov kot na ravni mišic, zlasti so izpostavile hondroprotektivno delovanje, za katerega se zdi, da je povezano z povečanjem sinteze kolagena v sklepnih hondrocitih predvsem zaradi fitosterolov (Beta-Sitosterol, Beta-Sitosterologlukozid, Stigmasterol, Kapesterol), ki so med glavnimi sestavinami ASU-Avovida®.
 • Spirea ulmaria – je trajna zelnata rastlina iz družine Rosaceae. Spontano raste na vlažnih gorskih in hribovitih območjih, zlasti ob vodotokih. V glavnem se uporabljajo cvetoči vrhovi te rastline, ki se nabirajo v juniju-juliju, ko se začne cvetenje. V začetku 19. stoletja je bila iz Spirea ulmaria prvič izolirana salicilna kislina, predhodnice znanega “aspirina”, proizvedenega sintetično in katerega ime izvira iz te rastline.
  Fitokemijske analize so pokazale, da so vrste “Filipendula” še posebej bogate s polifenoli, vključno s flavonskimi glikozidi in elagitanini. Študije in vitro so pokazale, da imajo polifenoli Spirea Ulmaria antioksidativne lastnosti in lahko tudi zavirajo sintezo različnih mediatorjev imunskega odziva, kot so npr. prostaglandin E2 (PGE2) in tromboksan B2 (TXB2).
 • Fitosteroli – so rastlinski steroli, ki jih je še posebej veliko v rastlinskih oljih, oreščkih, stročnicah, semenih, žitih, svežem sadju in zelenjavi. S kemičnega vidika so podobni holesterolu, zato lahko s posnemanjem njegove strukture zaradi steričnih ovir zmanjšajo njegovo absorpcijo v črevesju z nadzorovanjem ravni v plazmi. V zadnjih 15 letih je več študij poudarilo nadaljnje enako pomembne lastnosti fitosterolov, vključno z določeno imunološko aktivnostjo. Zdi se, da je njihova aktivnost na imunski ravni predvsem na ravni specifičnih limfocitov ali pomožnih limfocitov T (TH1 in TH2), kar pomaga ohranjati normalno delovanje in zato podpira posebno imunost.
 • Boswellia serrata Roxb. ex Colebr. – ekstrakt olibanuma: Boswellia serrata je zmerno do veliko razvejano drevo družine Burseraceae. Raste v sušnih gorskih območjih Indije, Severne Afrike in Bližnjega vzhoda. Droga ali del uporabljene rastline je smolnata mast, ki se pridobi z zarezom na deblu drevesa in se nato shrani v bambusovo košaro, posebej izdelano za odstranitev olja in utrditev smole. Oljne -gumijeve smole Boswellia vsebujejo približno 30-60% smole, 5-10% eteričnih olj, ostalo pa sestavljajo polisaharidi. Smolnati del Boswellia serrata je sestavljen predvsem iz mono, di in triterpenov ter pentacikličnih triterpenskih kislin, kot so β-bosvelična kislina, acetil-β-bosvelična kislina, 11-keto-β-bosvelična kislina in acetil-11-keto-β-bosvelična kislina. Študije in vitro in na živalskih modelih so pokazale, da bosvelovske kisline zavirajo sintezo nekaterih mediatorjev imunskega odziva, kot je encim 5-lipoksigenaza in levkotrieni, ki spodbujajo poškodbe prostih radikalov.
 • Olea europaea L. – izvleček oljke: oljka (Olea europea L.) je sadno drevo, ki ga gojijo v mnogih delih sveta, vendar je sredozemska regija glavno območje pridelave. Glavni proizvod, pridobljen iz oljke, je olje, pridobljeno iz plodov, mesnatih elipsoidnih ali jajčastih plodov, ki jih tvorijo meso, ki vsebuje olje, in lesnata in hrapava koščica. Oljčno olje je zaradi velikega števila fenolnih sestavin široko raziskano zaradi svoje antioksidativne moči. Največjo količino teh snovi pa vsebujejo predvsem listi oljk.
  Fenolne spojine so produkti sekundarne presnove rastlin. V primeru oljke so posledica reaktivnosti na napad patogenov in odziva na poškodbe žuželk. V oljki je bilo ugotovljenih pet skupin fenolnih spojin: oleuropeosidi (oleuropein in verbaskozid); flavoni (luteolin-7-glukozid, apigenin-7-glukozid, diosmetina-7-glukozid, luteolin in diosmetina); flavonoli (rutin); flavan-3-olja (katehin) in fenolni derivati (tirosol, hidroksitirosol, vanilin, vanilijeva kislina in kofeinska kislina). Fenolne spojine so znane po svojih antioksidativnih lastnostih ali nevtraliziranju prostih radikalov. Prosti radikali so proizvodi, ki nastanejo s fiziološkimi kemičnimi reakcijami, ki uporabljajo kisik, in so zelo reaktivne kemične vrste. Ko pride do prekomerne proizvodnje teh snovi, lahko pride do oksidativne poškodbe na celični ravni. Ta celična poškodba je povezana s povečanim tveganjem za razvoj kroničnih bolezni, zato naj bi bil vnos snovi z antioksidativnim delovanjem koristen za zmanjšanje oksidativne škode.
 • Vitamin C – je vodotopen vitamin in je bistvena sestavina, saj ga različni sesalci ne sintetizirajo sami. Največ ga najdemo v živilih rastlinskega izvora, kot so nekatera sveža kisla sadja (agrumi, ananas, jagode, češnje itd.), sveža zelenjava (solata, radič, špinača itd.), sveža zelenjava (brokoli, zelje, paradižnik , paprika itd …) in gomolji (krompir). Je močan antioksidant in kofaktor za družino biosintetskih in gensko uravnavajočih encimov. Vitamin C prispeva k imunski obrambi s podporo različnim celičnim funkcijam tako prirojenega kot prilagodljivega imunskega sistema. Ima pomembno vlogo kot epitelna pregrada proti patogenom in spodbuja scaveging aktivnost kože proti kisikovimi radikali, s čimer potencialno ščiti pred oksidativnim stresom iz okolja. Vitamin C se kopiči v fagocitnih celicah, kot so nevtrofili, in lahko poveča kemotaksijo, fagocitozo in nastanek reaktivnih kisikovih vrst ter na koncu ubijanje mikrobov. Prav tako posega v mehanizem celične apoptoze in pri odstranjevanju izčrpanih nevtrofilov z mest okužbe z makrofagi, s čimer se zmanjša nekroza in potencialna poškodba tkiva. Vloga vitamina C na ravni specifičnih ali tako imenovanih adaptivnih imunskih celic je manj jasna, vendar so nekatere študije pokazale, da vitamin C izboljša diferenciacijo in proliferacijo celic B in T (specifične imunske celice), verjetno zaradi svojega učinka genske regulacije. Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči zmanjšanje imunosti. Dodajanje vitamina C je zato lahko še posebej indicirano kot podpora imunskim funkcijam.

 

Bibliografija
Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism. Mediators Inflamm. 2013;2013:328797. -Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Caligna¬no A.

Neuroprotective activities of pal¬157 mitoylethanolamide in an animal model of Parkinson’s disease. PLoS One. 2012;7(8):e41880.
Esposito E, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S.

Molecular evidence for the involvement of PPAR-δ and PPAR-γ in anti-inflammatory and neuroprotective ac¬tivities of palmitoylethanolamide after spinal cord trauma. J Neuroinflammation; 2013;10(1):20.
Paterniti I, Impellizzeri D, Crupi R, Morabito R, Campolo M, Esposito E, Cuzzocrea S.

Palmitoylethanolamide controls reactive gliosis and exerts neuroprotective functions in a rat model of Alzheimer’s disease.
C Scuderi, C Stecca, M Valenza, P Ratano, MR Bronzuoli, S Bartoli, L Steardo, E Pompili, L Fumagalli, P Campolongo and L Steardo

Symptoms modifying effect of avocado/soybean unsaponifiables (ASU) in knee osteoarthritis. A double blind, prospective, placebo-controlled study. Scand J Rheumatol 2001;30(4):242-247.
Appelboom, T., Schuermans, J., Verbruggen, G., Henrotin, Y., and Reginster, J. Y.

The possible “chondroprotective” effect of the unsaponifiable constituents of avocado and soya in vivo. Drugs Exp.Clin.Res. 1998;24(1):41-50.
Khayyal, M. T. and el Ghazaly, M. A.

Avocado soybean unsaponifiables (ASU) suppress TNF-alpha, IL-1beta, COX-2, iNOS gene expression, and prostaglandin E2 and nitric oxide production in articular chondrocytes and monocyte/macrophages
R Y Au , T K Al-Talib, A Y Au, P V Phan, C G Frondoza

Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench
Stevan Samardžić, Jelena Arsenijević, Dragana Božić, Marina Milenković, Vele Tešević, Zoran Maksimović

Plant Sterols and Sterolins: A Review of Their Immune-Modulating Properties
Patrick J.D. Bouic, PhD and Johan H. Lamprecht, MD

Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview M. Z. SIDDIQUI*
Processing and Product Development Division, Indian Institute of Natural Resins and Gums, Namkum, Ranchi-834 010, India

Polyphenols benefits of olive leaf (Olea europaea L) to human health
Patricia Vogel, Isabel Kasper Machado, Juliano Garavaglia, Valdeni Terezinha Zani, Daiana de Souza and Simone Morelo Dal Bosco.

Vitamin C and Immune Function
Anitra C Carr, Silvia Maggini

The role of vitamin C in the treatment of pain: new insights
Anitra C Carr, Cate McCall

Sestava

Palmitoiletanolamid (PEA) 16%, maltodekstrin, kalcijev karbonat, hidrolizirane živalske beljakovine (iz piščanca), 6% nesaponibilna frakcija avokada in soje (ASU-Avovida®), proizvodi, pridobljeni s preoblikovanjem zelišč: (Spirea ulmaria L. * prah) 4%, fitosteroli * 3%, magnezijev stearat.

 

Dodatki na kg

Tehnološki dodatki: mikrokristalna celuloza, oborjena silicijeva kislina in posušena; aroma: Boswellia serrata Roxb. ex Colebr.: ekstrakt olibanuma * 50.000 mg, Olea europaea L.: izvleček oljčnega drevesa 50.000 mg, vitamini, pro-vitamini in kemično dobro opredeljene snovi s podobnim učinkom: vitamin C (20.000 mg)

 

Karakterizacijske sestavine na 1 tableto
Palmitoiletanolamid (PEA)160 mg
Nesaponibilna frakcija avokada in soje (ASU-Avovida®)60 mg
Spirea ulmaria v prahu40 mg
Fitosteroli30 mg
Boswellia serrata Roxb. ex Colebr.: ekstrakt olibanuma500 mg
Olea europaea L.: Izvleček oljčnega drevesa500 mg
Vitamin C200 mg
Tabela 1000 mg
Mačke½ tablete na dan
Psi manj kot 10 kg1 tableta na dan
Psi od 10 do 20 kg2 tableti na dan
Psi od 20 do 30 kg3 tablete na dan
Psi od 30 do 40 kg4 tablete na dan
Psi nad 40 kg5 tablet na dan

 

Pakiranje:

45 tablet

 

Način uporabe:

Vmešajte v dnevni obrok živalske hrane ali neposredno v usta približno 7-10 zaporednih dni, glede na težo. Po potrebi ponovite še 10 dni in nadaljujte, dokler je to potrebno.

FAQ - pogosta vprasanja

Kaj je palmitoiletanolamid (PEA), ki ga uporabljamo v dogodolu?
+

PEA je fiziološka snov, ki jo normalno proizvajajo številne celice našega telesa. Zlasti ga najdemo v zelo visokih koncentracijah v možganskih tkivih. Prisoten je tudi v številnih živilih, kot so soja, paradižnik, jajca, arašidi, grah itd.
Leta 1957 je bil identificiran kot učinkovina. Italijanska Nobelova nagrajenka raziskovalka Rita Levi Montalcini je leta 1993 interpretirala njegov mehanizem delovanja.
V telesu je PEA endogeni dejavnik, ki se proizvaja po potrebi in deluje kot biološki modulator kroničnih bolečin različnih vrst, povezanih z aktivacijo vnetnih in bolečih procesov v posameznih celicah telesa.
Več študij je pokazalo, kako se endogene ravni PEA lahko spremenijo po vnetnih procesih.

Integracija z izdelkom Dogodol, ki vsebuje PEA, torej omogoča, da se v telesu ponovno vključijo pravilne fiziološke zaloge te snovi, ki se lahko v določenih situacijah spremenijo.

Za koga je primeren ta izdelek?
+

DOGOdol® je namenjen za pse in mačke, ki potrebujejo nevroprotektivno delovanje.

Kaj pomeni: uporabno za nevroprotektivno delovanje?
+

Nevroprotekcija je strategija, katere cilj je ohraniti funkcionalnost nevronskih celic. Vse več študij kaže, da oksidativni stres povzroča nevrološke spremembe. Na periferni ravni se spremembe, ki se pojavijo po poškodbi aferentov, nanašajo zlasti na preobčutljivost nociceptivnega sistema, iz katerega izhajajo značilni simptomi nevropatske bolečine. Integracija s snovmi z antioksidativnim delovanjem je lahko koristna za nevroprotektivni učinek.

Ali se lahko DOGOdol® daje po operaciji (carski rez)?
+

Da, zahvaljujoč aktivnim sestavinam, ki jih vsebuje, zlasti: PEA – mednarodna raziskava, je opredelila profil bioregulatorjev lipidov, ki spadajo v razred endokanabinoidov, ki lahko ob eksogeni uporabi izboljšajo naravne obrambne regulacijske mehanizme organizma. Boswellia, Spirea in vitamin C – v literaturi je znano antihemoragično delovanje uporabno po operaciji.
Kontraindikacij za uporabo po operaciji ni.

Ali lahko uprabim DOGOdol® skupaj z DOGOmaxyjem ali DOGOminijem?
+

DOGOdol® lahko uporabimo skupaj z DOGOmaxy ali DOGOmini. Na ta način se poveča učinek izdelka. Ni kontraindikacij.

Ali se lahko po potrebi DOGOdol® daje brez premora?
+

DOGOdol® se lahko daje brez prekinitev. Prekiniti ga je treba le, če se pojavijo črevesne motnje. To se lahko zgodi za DOGOdol®, pa tudi za druge izdelke, zaradi individualne intolerance na nekatere sestavine.

Ali je lahko DOGOdol® uporaben pri starejših psih kot zaščita njihovega nevrološkega sistema za njihove kognitivne funkcije?
+

DOGOdol® je bogat z antioksidativnimi snovmi (Boswellia, Spirea, Olea europaea), ki imajo zaščitno funkcijo nevrološkega sistema, saj preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov. Uporaba zdravila DOGOdol® pri starejših psih, ki trpijo zaradi različnih vrst bolečin, vsekakor blagodejno vpliva na nevrološki sistem, kar je treba obravnavati kot pozitivno dodatno dejanje. Vendar tega dodatnega delovanja ne bi smeli označevati kot delovanje, specifično za izdelek.

Ali se lahko DOGOdol® uporablja med brejostjo?
+

Brejost je zelo poseben čas in pred uporabo katerega koli izdelka se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem. Veterinar, ki sledi brejost vaše samice, bo lahko presodil o možnosti uporabe.

Nenamerno zaužitje celotne embalaže izdelka
+

Opozarjamo vas, da je dobro, da neodprto embalažo hranite izven dosega otrok in živali, kot je navedeno v opozorilih na etiketah in škatlah. Največje tveganje v primeru, da pes zaužije celotno vsebino embalaže je, da lahko celo v naglici pogoltne koščke plastike, veliko bolj škodljive kot aktivne sestavine, ki jih vsebuje izdelek. Glede na variabilnost živali glede na telesno težo, pasmo in starost pa svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo v vašem primeru z natančnim poznavanjem psa lahko ocenil situacijo.

Ali so izdelki Dogoteka varni za mojega psa ali mačko?
+

Aktivne sestavine uporabljene v vseh naših dopolnilnih krmnih mešanicah, so uporabljene v točno določeni sestavi, ustrezno odmerjeni, da zagotovijo blagodejni učinek na žival, ne povzroča stranskih učinkov ali kakršne koli toksičnosti. Upoštevamo stroge EVROPSKE smernice registra krmnih surovin, ki navaja vse naravne proizvode, dovoljene na živalskem polju. Priporočljivo je upoštevati priporočene dnevne obroke.

Kakšna je razlika med DOGOmaxy®, DOGOmini® in DOGOdol®?
+

DOGOmaxy® je prehranska dopolnilna krma v tabletah za velike pse, ki je koristna za podporo metabolizma sklepov v primeru osteoartritisa, zato je še posebej indicirana pri psih s to posebno patologijo; v vsakem primeru pa s podpiranjem osteoartikularne funkcije kit in ligamentov koristi tudi pri psih, ki so podvrženi fizičnim naporom ali intenzivnemu delu.
To je tudi zahvaljujoč inovativni mešanici v ProTriXanu, sestavljeni iz kombinacije garcinia mangostana, kurkume in garcinia cambogia, aktivnih sestavin, znanih po svojih močnih antioksidativnih lastnostih in blagodejnih učinkih na sklepe.
DOGOmaxy® je uporaben tudi pri vseh pasmah, ki so nagnjene k razvoju osteoartikularnih motenj, ki povzročajo vnetje in bolečino v prizadetih sklepih. V teh primerih povezava z izdelkom DOGODOL takoj lajša bolečo komponento in izvaja komplementarno in sinergistično delovanje ter eksponentno povečuje koristne učinke obeh izdelkov.
DOGOdol® je dopolnilna krma za pse in mačke, ki je namenjena za nevroprotektivno delovanje, zato je primerna za vse vrste psov, katere koli starostne skupine ali pasme.
Nevroprotekcija je strategija, katere cilj je ohraniti funkcionalnost nevronskih celic, izpostavljenih stalnemu oksidativnemu stresu, zato je lahko integracija z antioksidativnimi snovmi zelo koristna.
Primerno tudi po operaciji ali carskem rezu.
Pomembno je poudariti, da se v posebej resnih ali težkih primerih ti dve dopolnilni krmi (DOGOdol® + DOGOmaxy®) zelo dobro obneseta, če se živali djeta sočasno, saj je njuno delovanje komplementarno in sinergistično če se uporabljata hkrati.

Kaj pa, če imam točno določeno vprašanje o svojem ljubljenčku in potrebujem osebni nasvet?
+

Lahko nas kontaktirate na Facebooku, Instagramu ali nam pišete e-pošto na info@dogoteka.si

Mnenja naših strank

Knjižnica znanja

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo
Članki Uncategorized @sl

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo

Koža je največji organ v telesu. DA koža je pravi organ! Čeprav nekatere dermatološke bolezni prizadenejo le kožo, so mnoge druge manifestacija sistemske motnje.   Kaj  je mikrobiota kože? Izraz kožna mikrobiota se nanaša na skupek mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke), ki živijo na površini kože. Mikrobiota ima pomembno funkcionalno vlogo v kožni pregradi, ki deluje kot zaščita pred zunanjimi dejavniki (fizična pregrada in imunološka pregrada). Pri zdravih psih je bakterij, ki tvorijo mikrobioto kože veliko in pripadajo različnim taksonomskim skupinam. […]

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma
Članki

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma

Prehrana je bistvena za zdravje živali. S hrano je treba vnesti primerno hrano: tisto, ki je fiziološka za telo živali. Ta hrana se v procesu prebave razgradi v mikrohranila in sicer se  prebavi v manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira in uporabi. Prebava je poleg tega, da je zelo pomemben proces, tudi proces, ki se nenehno dogaja v telesu živali. Dobra prebava je pomembna: za nahranitev celic z vsemi potrebnimi hranili za izločanje odpadnih snovi in ​​presežkov iz telesa. Najpomembnejšo […]