LactoAdapt STOP

16,43 

vključno z 9.5% DDV

Dietna dopolnilna hrana (PARNUT), za pse in mačke, indicirana za zmanjšanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj, med akutno drisko in poznejšim obdobjem okrevanja.

Indicirano v primerih:

– driske
– akutnih črevesnih absorbcijskih motenj

Kategoriji: ,

Opis

Karaterizacijske sestavine na tableto po 2 g 

– Dekstroza 650 mg

– Rožičeva moka 125 mg

– Kvasni izdelki iz inaktiviranih Saccharomyces cerevisiae in Cyberlindnera jadinii 80Mg

– Luščine semen psiliuma 225 mg

– Ulmus rubra 10 mg

– Citrusni pektin 100 mg

– Natrijev klorid 100 mg

– Kalijev klorid 38 mg

– Kalijev sulfat 6 mg

ROŽIČEVA MOKA: rožičevec (Ceratonia siliqua L.) je zimzeleno drevo iz družine metuljnic, ki raste v sušnih in polsušnih predelih sredozemskega bazena. Kljub visoki vsebnosti sladkorja je rožičev strok bogat z netopnimi vlakninami in mikrosestavinami, vključno s fenolnimi spojinami, inozitoli (predvsem d-pinitol) in vitamini. (Aristea Gioxari 1, 2022)

 

YANG®: Je mešanica inaktiviranih kvasovk, posebej Saccharomyces cerevisiae (splošno znana kot pivski kvas) in Cyberlindnera jadinii.

Kvasovke so enocelični evkariontski organizmi, ki spadajo v kraljestvo gliv.

Pivski kvas (Saccharomyces cerevisiae) se uporablja v prehrani živali predvsem zaradi svoje prehranske moči, saj je bogat z dragocenimi makrohranili, kot so beljakovine, pa tudi elementi v sledovih, kot sta selen in krom, vitamini skupine B in številne druge snovi, ki blagodejno delujejo na zdravje.

Ta dejanja je treba pripisati predvsem bogastvu teh hranil.

Cyberlindnera jadinii je tudi kvas, ki se pogosto uporablja zaradi svoje prehranske moči, poleg tega pa je bogat z beljakovinami in vitamini.

 

PSYLLIUM (PLANTAGO PSYLLIUM) LUPINE SEMEN  V PRAHU

Psilium je enoletna zelnata rastlina, ki samoniklo raste v sredozemskem območju. Uporablja se seme te rastline, predvsem kožica ali lupina, ki je še posebej bogata z vlakninami.

Znano je, da prehranske vlaknine pomagajo normalizirati motiliteto debelega črevesa in čas prehoda, podpirajo normalno rast mikroflore prebavil in zagotavljajo gorivo za kolonocite. (J.C. Alves1, 2021)

Znano je tudi, da vnos topnih vlaknin z običajno prehrano izboljša konsistenco blata, saj imajo te vlaknine visoko sposobnost privabljanja vode v črevesni lumen in v stiku z njo tvorijo gel. Topne vlaknine lahko vplivajo tudi na konstitucijo črevesne mikroflore in površine debelega črevesa ter povečajo absorpcijsko sposobnost. Mikroflora lahko tudi fermentira to vrsto vlaken, pri čemer nastajajo hlapne maščobne kisline, ki spodbujajo regeneracijo kolonocitov z izboljšanjem faze okrevanja po driski. (Wakshlag J, 2011)

Psyllium lupina je vir mešanih vlaknin, torej topnih in netopnih, zato se pogosto uporablja v dopolnilni prehrani hišnih ljubljenčkov, predvsem za blagodejni učinek na črevesje.

 

RDEČE BRESTEVO LUBJE V PRAHU

Rdeči brest (Ulmus rubra) je drevo, ki raste v osrednjih in vzhodnih regijah ZDA. Ameriški staroselci ga tradicionalno uporabljajo zaradi njegovih blagodejnih učinkov na prebavila, zaradi pomirjujočega delovanja tipičnega sluzastega izločka njegovega lubja.

 

CINKOV OKSID

Cink je pro-antioksidantno mikrohranilo, ki je bistveno za rast, razvoj in vzdrževanje imunskega sistema. V prebavnem sistemu ima cink ključno vlogo pri ohranjanju celovitosti sluznice in encimske aktivnosti črtastega roba enterocitov ter neposredno vpliva na ionske kanale. Študije na živalskih modelih so pokazale, da kronično pomanjkanje cinka spremeni sestavo in delovanje črevesne mikrobiote. Zato je ob upoštevanju številnih bioloških funkcij cinka v prebavnem traktu njegova uporaba pri epizodah diareje pomembna. (Muheet, 2018)

 

CITRUSNI PEKTIN

Pektin je prehranska vlaknina, ena najpomembnejših sestavin prehrane. Pektini so strukturno heterogena skupina topnih prehranskih vlaknin z visoko vsebnostjo galakturonske kisline(Gala). Imajo širok spekter delovanja, predvsem na prebavila. Zaradi svojih emulgirnih in želirnih lastnosti se pogosto uporabljajo v prehrambeni industriji kot stabilizatorji in želirna sredstva. Z zdravstvenega vidika izkazujejo antioksidativno, citoprotektivno, imunomodulatorno, zniževalno, hipoglikemično, prebiotično in druge aktivnosti, ki zagotavljajo obetavno osnovo za široko paleto funkcionalnih živil.

 

BENTONIT – MONTMORILONIT

Bentonit je posebna vrsta filosilikatne gline z vpojnimi lastnostmi. Ime je dobil po Fort Bentonu v Wyomingu, kjer se nahajajo njegovi glavni viri. Znana je tudi kot Montmorillonitna glina, to ime izhaja iz francoske regije Montmorillon, kjer je bila prvič najdena. V stiku z vodo tvori pasto, ki se že od antičnih časov in v mnogih kulturah uporablja za zunanjo in notranjo uporabo za ohranjanje zdravja telesa.

Pokazalo se je, da ima bentonit čistilne lastnosti, lastnosti zaradi svoje polikationske kemične narave, ki vodi do absorpcije negativno nabitih toksinov. Poleg tega nekatere študije kažejo, da lahko bentonitna glina pomaga pri absorpciji hranil s povečanjem aktivnosti črevesne flore. (Alessia Candellone 1, 2020)

 

QUEBRACHO KONDENZIRANI IZVLEČEK TANINOV

Tanini so vrsta kemičnih spojin, ki jih proizvajajo različne vrste rastlin, da bi se zaščitile pred zunanjimi agresijami. Pravzaprav njihov grenak in trpek okus odganja živali, ki se poskušajo prehranjevati z rastlino in njenimi plodovi.

Tanini so razdeljeni v dve kategoriji:

  1. Kondenzirani tanini: Oligomeri in polimeri flavan-3-olja, imenovani tudi proantocianidini, ker s hidrolizo z vročo kislino sproščajo antocianidin, po katerem so dobili posebno ime;
  2. Hidrolizabilni tanini: sestavljeni iz sladkorja, običajno glukoze, zaestrenega z elagično kislino ali galno kislino, po kateri so dobili imena elagitanini oziroma galotanini.

 

Znani so po svojih antioksidativnih lastnostih, nekatere študije pa so pokazale, da delujejo tudi citoprotektivno na črevesne epitelne celice in zaviralno na rast črevesne E. Coli. (Serena Reggiy, 2020)

Med akutno drisko je voda najpomembnejše hranilo zaradi možne dehidracije zaradi prevelike izgube tekočine in elektrolitov. Zato je zelo pomembno, da ima žival na voljo veliko vode, da povrne izgubljeno tekočino.

Enako pomembna postane integracija v visokih koncentracijah elektrolitov, kot sta natrij in kalij. Elektroliti so pravzaprav pomembni regulatorji vodnega ravnovesja, ki uravnavajo pretok tekočin v in iz celic. Lactoadapt STOP vsebuje natrijev klorid, kalijev klorid in kalijev fosfat, ki zagotavljajo dopolnitev teh elektrolitov.

Dodatek DEKSTROZE, bolj splošno znane kot glukoza, dopolnjuje profil izdelka.

Dekstroza je preprost sladkor in zato zelo prebavljiv ogljikov hidrat. Uporaben je pri akutni driski zaradi energizirajočega in poživljajočega delovanja.

Dnevni odmerek 

– 0-10 kg ½ tablete 2-krat na dan
– 10/20 kg 1 tableta 2-krat na dan
– 20/30 kg 2 tableti 2-krat na dan
– več kot 30 kg 3 tablete 2-krat na dan

Priporočen čas uporabe: Od 1 do 7 dni.

Opozorila: Pred uporabo  se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem.

Pakiranje: LactoAdapt STOP® Dietno dopolnilno krmno dopolnilo za pse in mačke, indicirano za zmanjševanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj, med akutno drisko in poznejšim okrevanjem, 6 tablet po 2 g.

FAQ - pogosta vprasanja

Kako jemati LactoAdapt STOP?
+

LactoAdapt STOP je dopolnilna hrana za pse in mačke (PARNUT), indicirana za zmanjšanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj, med akutno drisko in v kasnejšem obdobju okrevanja.

Priporočamo uporabo izdelka, ko se pojavi simptom – driska.

Priporočamo, da prekinete jemanje izdelka, ko se vzpostavi normalna črevesna aktivnost psa.

Morda bo potrebnih 1 do 7 dni dajanja;

Nadaljujte z LactoAdapt 15 ali 60 tabletami za normalno zdravje črevesja.

Za vse dvome je priporočljivo poiskati mnenje veterinarja.

Nova formulacija LactoAdapt STOP® uporablja definicijo Parnuta (PARNUTS "Živila za posebne prehranske namene"). Kaj to pomeni?
+

Nova formulacija LactoAdapt STOP® uporablja definicijo Parnuta (PARNUTS “Živila za Posebne prehranske namene«), s tem mislimo na dopolnilno dietno krmo, ki lahko zadovoljujejo določen prehranski namen zaradi svoje posebne sestave ali posebnosti v načinu izdelave, kar jih jasno razlikuje od običajne dopolnilne krme.

Kakšna je razlika med Lactoadapt in LactoAdapt STOP?
+

Oba sta izdelka namenjena dobremu počutju črevesja psov in mačk, medtem ko LactoAdapt skrbi za vzdrževanje optimalnega stanja črevesnega trakta, je LactoAdapt STOP pa  potreben »po potrebi«, ko se pojavi ena ali več epizod driske, za obnovitev dobrega delovanje črevesja in ustavitev driske.

Kakšna je glavna razlika med LactoAdapt, LactoAdapt STOP® in DiaGiar®?
+

Primerjava LactoAdapt®, LactoAdapt STOP in DiaGiar®

Vsi 3 izdelki se osredotočajo na zdravje črevesja psov in mačk; prvi (LactoAdapt 15 in 60 tablet) je indiciran za vzdrževanje dobrega počutja črevesnega trakta, zato je stalna uporaba bolj koristna. Drugi (LactoAdapt STOP 6 tablet) je specifičen za motnje, ki vplivajo na črevesno floro (torej bakterije, ki so naravno prisotne v telesu) živali in s tem povezane težave, kot so disbioza, driska itd.; medtem ko je Diagiar tesneje povezan s tistimi, ki veljajo za “neželene goste”, kot so črevesni zajedavci in spodbuja njihovo odstranitev.

 

LactoAdapt STOP®, ki je indiciran za zmanjšanje akutnih črevesnih absorpcijskih motenj med akutno drisko in poznejšimi obdobji okrevanja, se razlikuje od drugih dveh izdelkov predvsem po tem, da je DIETETIČNA dopolnilna  hrana, zasnovana tako, da deluje ob pojavu simptomov (npr. driska) in jemanje izdelka je mogoče prekiniti z njenim izginotjem simptomov. 

Gre za izdelek, ki je uvrščen v kategorijo  Parnut, zato lahko poleg preproste hranilne vrednosti daje dieti posebne zdravstvene učinke. V tem primeru gre za izdelek, ki vsebuje tiste surovine, ki so koristne za vzdrževanje in/ali ponovno vzpostavitev ravnovesja črevesne mikrobiote.

 

DiaGiar® je  dopolnilna hrana, indicirana za dobro počutje črevesja; vendar za razliko od LactoAdapt in LactoAdapt Stop ne deluje neposredno na floro v črevesju, temveč je njegovo delovanje usmerjeno proti bakterijam in/ali parazitom, ki so škodljivi za zdravje živali. Formula DiaGiar® z mešanico eteričnih olj (cimet, čajevec, česen, sivka in meta) in rastlinskih izvlečkov (poper, bučna semena, chios mastika, čebelarski stranski proizvodi) deluje antiseptično in antioksidativno, zato pomaga ohraniti gastrointestinalni trakt zdrav, če ga destabilizirajo zunanji patogeni. 

Katera so krmila s posebnimi prehranskimi ali dietetskimi nameni?
+

Dietna krma je sposobna zadovoljiti določen prehranjevalni namen živali, katerih funkcionalnost (prebavni proces, absorpcija ali presnova) verjetno oslabljena, ali je začasno ali nepopravljivo spremenjena. Jemanje te vrste dodatkov, koristi živalim, ker zadovoljuje potrebe njihovega stanja zdravja. Živalsko krmo za posebne prehranske namene, znana pod akronimom PARNUTS (krma za posebne prehranske namene) ureja direktiva 2008/38 ES.

Glede na  kategorijo  navadne dopolnilne krme (navadni prehranski dodatki), dietna krma ki je namenjena določenim namenom ima: 

– hranilno vrednost, ki  je opredeljena z natančno trditvijo,
– trajanje uporabe,
– profil sestave, (kakovost-primerna količina za zadovoljevanje določenega prehranskega namena )
– in priporočljiva je intervencija v figuri veterinarja pred uporabo ali v primeru podaljšanja obdobja uporabe.

Moj pes je alergičen na piščanca. Lahko uporablja izdelke Dogoteka, ki vsebujejo hidrolizirane piščančje beljakovine (hidrolizirane živalske beljakovine iz jeter perutnine)?
+

Odgovor je DA. SEVEDA IN V POPOLNI VARNOSTI.
Hidrolizirane beljakovine piščančjih jeter dobimo z obdelavo (hidroliza) beljakovin, katere namen je reduciranje na manjše sestavine (aminokisline). Izraz “hidrolizirane beljakovine”, ki je besedilo, ki se uporablja v okviru regulativnega profila, lahko sproži interpretativne dvome, ker so v praksi hidrolizirani proteini aminokisline. Hidroliza (ki je nekakšna predigestija) je postopek, ki skozi toploto, tlak ali encimske reakcije prebije peptidno vez, ki aminokisline drži skupaj in tvori beljakovine. Tako se kompleksni proteini razgradijo na bolj ali manj dolge verige aminokislin (ki nimajo več strukture beljakovin), vse do osnovnih aminokislin. Tega aminokislina živalsko telo ne prepozna kot alergene, ker se struktura popolnoma razlikuje od začetne, zato jih lahko uporabimo kot hrano pri živalih, ki imajo težave z neprebavljenimi (nehidroliziranimi) beljakovinami te hrane.

Nenamerno zaužitje celotne embalaže izdelka
+

Opozarjamo vas, da je dobro, da neodprto embalažo hranite izven dosega otrok in živali, kot je navedeno v opozorilih na etiketah in škatlah. Največje tveganje v primeru, da pes zaužije celotno vsebino embalaže je, da lahko celo v naglici pogoltne koščke plastike, veliko bolj škodljive kot aktivne sestavine, ki jih vsebuje izdelek. Glede na variabilnost živali glede na telesno težo, pasmo in starost pa svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo v vašem primeru z natančnim poznavanjem psa lahko ocenil situacijo.

Kaj pa, če imam točno določeno vprašanje o svojem ljubljenčku in potrebujem osebni nasvet?
+

Lahko nas kontaktirate na Facebooku, Instagramu ali nam pišete e-pošto na info@dogoteka.si

Mnenja naših strank

Knjižnica znanja

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo
Članki Uncategorized @sl

Mikrobiota in korelacije z imunskim sistemom in kožo

Koža je največji organ v telesu. DA koža je pravi organ! Čeprav nekatere dermatološke bolezni prizadenejo le kožo, so mnoge druge manifestacija sistemske motnje.   Kaj  je mikrobiota kože? Izraz kožna mikrobiota se nanaša na skupek mikroorganizmov (bakterije, glive, kvasovke), ki živijo na površini kože. Mikrobiota ima pomembno funkcionalno vlogo v kožni pregradi, ki deluje kot zaščita pred zunanjimi dejavniki (fizična pregrada in imunološka pregrada). Pri zdravih psih je bakterij, ki tvorijo mikrobioto kože veliko in pripadajo različnim taksonomskim skupinam. […]

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma
Članki

Dobra prebava vpliva na zdravje in delovanje celotnega organizma

Prehrana je bistvena za zdravje živali. S hrano je treba vnesti primerno hrano: tisto, ki je fiziološka za telo živali. Ta hrana se v procesu prebave razgradi v mikrohranila in sicer se  prebavi v manjše molekule, ki jih telo lahko absorbira in uporabi. Prebava je poleg tega, da je zelo pomemben proces, tudi proces, ki se nenehno dogaja v telesu živali. Dobra prebava je pomembna: za nahranitev celic z vsemi potrebnimi hranili za izločanje odpadnih snovi in ​​presežkov iz telesa. Najpomembnejšo […]